Herrie en conflicten

Herrie!

Herrie in de keuken, op straat, in de stad of in je huis. Hoe ga je om met al dat lawaai? Waar vind je nog een plek waar het stil is? Je relateert dat misschien niet direct aan een conflict, toch kan de aanhoudende herrie je behoorlijk in de weg zitten.

Conflicten (in welke vorm dan ook) horen bij het leven. Het lawaai in de straat kan een onzichtbare vijand zijn waartegen je wilt vechten of waarvoor je wilt vluchten. Een dag in de natuur doet wonderen, maar dan kom je terug en ervaar je hetzelfde probleem. De herrie herhaalt zich. De ergernis blijft. Hetzelfde geldt voor het lawaai van een radio of de hond van de buren. De eerste keer kun je het misschien nog accepteren, maar wanneer het blijft voortduren en het lawaai niet vermindert dan is er al snel een conflict geboren, een strijd tegen de herrie. Een strijd tegen mensen die het veroorzaken.

Wanneer ik mensen bijsta in hun conflicten en hun vraag wat hun behoefte is, dan hoor ik vaak: “Ik wil gewoon rust!”

Het lijkt dan voor de hand te liggen om te zeggen: ontspan je, ga naar Spanje, doe yoga of mindfulness. Prachtige adviezen en tips, toch komen deze niet binnen wanneer je in een impasse zit. Het is als een schot hagel.

Zou het echt om het lawaai gaan of speelt er meer?

Wanneer het jouw familieleden zijn dan heb je wellicht meer begrip voor de herrie, dan wanneer het vreemde mensen zijn die je niet of nauwelijks kent.

We meten met verschillende maten. Ondertussen hebben we niet door dat dit misschien wel één van de oorzaken is waardoor we niet in staat zijn om het op te lossen. We zien het lawaai als een vijand, de buren als de vijand. En dan is het logisch om te vechten of er voor te vluchten.

Het lijkt zo logisch en eenvoudig om te verhuizen of de relatie te verbreken. Maar is de onrust daarmee weg? Is het onderliggende probleem opgelost of verleg je het naar een nieuwe relatie of situatie?

Wanneer het issue echt in de kern wordt opgelost dan ervaar je weer rust en ruimte en vooral ook vrijheid om een keuze te maken die echt klopt. Dan observeer je de herrie en vecht er niet meer tegen. Dan kun je verhuizen, maar het hoeft niet. Dan accepteer je het leven precies zoals het is. Dan ervaar je rust. Dan voel je de stilte te midden van de storm.

In die stilte is alles mogelijk.

Wil je weten hoe dit werkt? Maak kennis met de kunst van transformatieve mediation op 20 juni. TOP1day. Lees meer>

2 antwoorden
 1. Pascale
  Pascale says:

  Heel mooi. Voelde me even aangesproken over dat “verhuizen” haha. Heel even maar, want toen realiseerde ik me waarom wij ook alweer gingen verhuizen. Om onze droom nog meer te kunnen leven….dat is iets heel anders dan vluchten… ❤❤❤

  Beantwoorden
 2. Erik Grootenhuis
  Erik Grootenhuis says:

  Dag Chiquita,

  Ook al ben ik niet tastbaar aanwezig in jouw werk en omgeving, toch wil ik je laten weten dat ik nog dagelijks de vruchten pluk van mediation. Ik lees dan ook vaak jouw blogs en met heel veel plezier, herkenning en inspiratie. Ik ben er nog steeds blij mee dat ik dat toen gedaan heb met een heleboel mooie mensen erbij en eromheen. Het heeft mij veel opgeleverd en een wezenlijk onderdeel in mijn dagelijkse leven!

  Heeeeeel veel liefs,

  Erik

  Beantwoorden

Wil je een reactie achterlaten?

Voel je vrij en draag bij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *