Zomerspecial 2: uitgerust op vakantie

Persoonlijk wil ik altijd goed op vakantie gaan. Goed betekent: alles moet af. Gek genoeg heb ik mij zelden afgevraagd waarom ik dat vond. Het is automatisch gedrag. Het lijkt wel of je eeuwig wegblijft, dus alles wat al onnodig is blijven liggen moet alsnog af. Opgeruimd huis, opgeruimde werkplek.

En voor mij is dat ook logisch, altijd wel een reden om dan nog even tot ‘s avonds laat door te werken. Alsof er geen morgen meer is. Zeker in de periode dat ik nog werkte als advocaat. Alles leek belangrijk, alle cliënten, alle zaken, overal was er wel ergens urgentie. Kun je wel weg?

Ik was mij er toen niet van bewust dat ik dit zo deed. Het leek normaal. Cliënten verwachten dat van je. Tenminste, dat hield ik mij zelf voor. Later ben ik mij pas gaan beseffen dat waar ik dacht dat ik dat allemaal deed voor mijn cliënten, het tegendeel het geval was. Confronterend om te beseffen dat het eigen belang was. Niet dat ik het niet goed wilde voor mijn cliënten, maar ik wilde gewoon dat zij tevreden over mij zouden zijn. En dat betekende dat ik mij maximaal moest inzetten. Dan zou ik het namelijk goed gedaan hebben. Dat ik dan een goede advocaat zou zijn. Geslaagd als mens.

Hoeveel zaken moet je goed doen of winnen, om geslaagd te zijn? Hoeveel tijd moet je aan je werk besteden om geslaagd te zijn? Bizar te beseffen dat ik dacht dat er een causaal verband is tussen de hoeveelheid werk die je verricht en het gevoel van geslaagd te zijn als mens. Alsof daar rapportcijfers voor zijn. Rationeel weet ik best dat het onzin is, maar het vraagt bewustwording om dat ook te integreren in je leven. Dat het al goed is. Dat je al vrij bent. En dus ook een keuze. Vakantie heeft er niets mee te maken. Niets is wat het lijkt.

TIP: Maak een to-do lijst en vooral een not-to-do lijst. Maak bewuste keuzes die bijdragen aan jouw vakantieplezier!

Heb jij ook een tip? Ik hoor het graag. Deel je reactie hieronder.

1 antwoord
 1. Margreet
  Margreet says:

  Hi Chiquita,

  O, zo herkenbaar!!
  Maar : ik heb dit jaar voor het eerst geleerd van andere keren.
  Doorjakkeren tot vrijdagavond en dan gauw tassen pakken en super gestressed vertrekken zaterdagochtend vroeg.
  Nu heb ik 2 dagen voor vertrek vrij kunnen plannen: HEERLIJK!!
  Afwezigheid melder op de mail vanaf gisteren: RUST !
  (Krijg ik toch nog een appje of ik nog even in de mail wil kijken ivm een digitale stemming……nou ok, vooruit, maar verder NIKS MEER !)

  Morgen middag gaan we naar Frankrijk, ik ben nu al ontspannen !!
  Het huis is deels aan kant, maar wat maakt het uit, iedereen is goede stemming ! Martin komt straks nog even dagzeggen en heeft gisteren mijn auto rijklaar gemaakt (lief!) en samen met Bernd de dakkoffer erop gezet.
  Het loopt !!
  Ik ben nu al rustiger dan ik ooit was vlak voor vertrek !

  Beantwoorden

Wil je een reactie achterlaten?

Voel je vrij en draag bij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *