Chiquita Welmerink

Chiquita is eigenaar van WEL-COM. Een gewoon mens, met een buitengewoon commitment om verschil te maken, zodat mensen zich vrij en verbonden voelen. Verder kunnen zonder de last van welk conflict dan ook.

Chiquita Welmerink is geboren in 1959 als tweede dochter in een gezin van vier dochters. Zij groeide op in een dorp in Twente, op het platteland. Zij kijkt terug op een onbezorgde, sportieve (hockey) jeugd.
Net gestart met haar studie rechten in Utrecht veranderde haar onbezorgde leven door het overlijden van haar vader in 1980. En twee jaar daarna haar oudste zus.

Zij heeft deze gebeurtenissen (onbewust) als een groot onrecht ervaren. De behoefte om iets tegen onrecht te doen was groot. Zij besloot om advocaat te worden. Als Jeanne d’Arc en Don Quichote kon Chiquita de barricaden op om het onrecht te bestrijden. Vanaf 1984 heeft Chiquita als advocaat gewerkt en kennis gemaakt met vele facetten van het recht. In vele (vaak emotionele) kwesties heeft zij zich echter machteloos gevoeld. Het gevoel tegen windmolens te vechten was groot. Pijnlijke situaties waarin de strijd onoplosbaar leek en waar een wetboek geen uitkomst biedt. Ook al win je een strijd. Er is ook een verliezer. Het gevoel van recht vind je niet in een wetboek.

Chiquita specialiseerde zich in de zakelijke praktijk. Als curator heeft zij vele faillissementen behandeld en afgewikkeld. Daarnaast was zij docent faillissementsrecht voor de Nederlandse Orde van Advocaten.

Uiteindelijk wilde zij meer betekenen voor mensen en minder met dikke dossiers bezig zijn. Door diverse opleidingen (1998) op het gebied van transformatieve communicatie ontdekte Chiquita dat conflicten op te lossen zijn zonder wetboek. Zij kon ineens wel iets betekenen in situaties die voorheen uitzichtloos leken. Wanneer de angel uit een conflict is ontstaat er weer vrijheid en een ruimte waarin alles mogelijk is. Dat is de kunst van transformatie.

Voor Chiquita heel bijzonder en vervullend om te doen. Communiceren over datgene waar het echt over gaat. Met elkaar in plaats van langs elkaar. Zij besloot het roer om te gooien en werd in 2001 (transformatief) mediator, trainer & coach. Chiquita introduceerde en ontwikkelde transformatieve mediation & life coaching in Nederland en richtte in 2002 haar eigen opleidingsinstituut op. Chiquita geeft lezingen en trainingen op het gebied van transformatieve communicatie, mediation en coaching. Zij begeleidt mensen die hun problemen willen oplossen op een effectieve en duurzame manier, voor zichzelf en anderen. Zowel individueel als in organisaties. En naar tevredenheid van alle betrokkenen: win-win!

“Chiquita is …mediator, coach, moeder, vrouw, partner, dochter, trainer, zus, ex-advocaat, buurvrouw, inspirator, vriendin, spreker, filmmaker, verschilmaker …”

“Chiquita is … een gewoon mens met een buitengewoon commitment om verschil te maken zodat mensen zich vrij en verbonden voelen. Verder kunnen zonder last van welk conflict dan ook.”