Keep it simple!
Wat een ontzettende mooie voetbalwedstrijd: Real Madrid tegen Ajax. Wat een mooi spel en wat een teamgeest.
De spelers leken elkaar blindelings te vinden. Alsof het allemaal heel simpel is.
En misschien is het dat in de kern ook en maken we het spel vaak onnodig ingewikkeld. Misschien is dat voor sommigen alsof ik vloek in de kerk. Maar toch geloof ik dat.
Cruijff zei ooit dat voetballen simpel is, maar dat het nog niet zo eenvoudig is om het simpel te spelen. En dat onderschrijf ik.
Elk spel heeft zijn regels
Natuurlijk heeft elk spel zijn regels. Die dienen het spel. Dat is praktisch. De regels van het voetbal zijn anders dan die van het golfen. Prima.
Wat maakt dat het dan soms zo moeilijk lijkt te gaan? Dat heeft veel te maken met het bedenken hoe je het spel moet spelen. Wat de beste keuze is, de bal naar links of naar rechts. Er zijn heel veel beslismomenten die bepalen hoe je op dat moment in de wedstrijd zit.
De bal die je net gemist hebt heeft invloed op je spel. Kun je dat snel vergeten en accepteren of maalt het nog door in je hoofd?
Bewust of onbewust. Er speelt van alles wat afleidt van het spel zelf. Grappig en juist daarom zo mooi om te zien hoe de spelers in deze wedstrijd de juiste snaar leken te raken en de sterren van de hemel speelden. Samen en alsof het allemaal vanzelf gaat.
In het bedrijfsleven werk ik regelmatig met teams en de vergelijking met voetballen is altijd een dankbaar onderwerp om over te praten. Wat maakt een team succesvol, wat is het spel dat er gespeeld wordt? Waar gaan we voor? Ogenschijnlijk lijkt het simpel en dat is het niet.
Deze week sprak ik met een team. Het doel van de meeting was om de onderlinge relaties en communicatie te verbeteren. Ogenschijnlijk leek er niet zoveel aan de hand. Maar onderhuids was de spanning voelbaar.
Mijn plan was om iets heel anders te gaan doen die dag, maar ik kon er niet om heen dat twee teamleden niet meer met elkaar wilden samenwerken. Het was duidelijk dat dit eerst opgelost moest worden.
Hans: “Ik geef je gewoon feedback”
Peter: “Daar heb ik helemaal niet om gevraagd”
Hans: “Het is met jou altijd hetzelfde. Je zegt dat ik je kan aanspreken op je gedrag en dan ben je niet aanspreekbaar!”
De overige teamleden voelden al langere tijd dat het tussen Hans en Peter niet boterde. Iedereen bemoeide zich er mee en had adviezen.
De beste bedoelingen
Herken je dat? Met de beste bedoelingen houden we met elkaar veel issues in stand. Er wordt over gepraat en geroddeld. Het ondermijnt de kracht van het team. Niemand die wint. Niemand die dat wil, maar het gebeurt wel. En vaak onbewust.
Ik besloot de koe bij de horens te vatten en dieper op het onderwerp in te gaan. Zo kon het hele team ontdekken waar het echt over ging. En tegelijkertijd daarvan leren zodat je het een volgende keer anders kunt aanpakken.
Toen de angel er uit was en ieder inzicht had wat er echt speelde, was er weer ruimte en je voelde de ontspanning. Heerlijk vind ik dat.
Dan wordt het weer simpel en kun je weer verder en met plezier samenwerken. Dan is het net als voetbal, dan voel je het samen, dan ervaar je de teamspirit en dan ga je er voor!
Toen ik nog als advocaat werkzaam was en mensen kwamen met hun probleem bij mij, dan dacht ik dat ik het moest oplossen. Zij kwamen immers niet voor niets. Ik had het idee dat het van mij verwacht werd. Ondertussen werden de dossiers alsmaar dikker.
Wat een verademing, wanneer dat niet nodig blijkt te zijn. Mensen weten het zelf, het is soms niet helder, dan is er ruis op de lijn. Maar als dat weg is, dan stroomt het weer en dan hoef je niets te doen. Dan verschijnen de oplossingen vanzelf. Zo simpel kan het dan zijn. Love it!