Oog om oog
Elke actie lokt een (on)voorspelbare reactie uit. Een gebeurtenis in Parijs, of onlangs in Keulen. Nog geen twee weken later worden anderen belaagd. En zo gaat het maar door. De maatschappij is geschokt, er moet een daad gesteld worden, er zijn fouten gemaakt, er dreigt een tweedeling.
Wat ziet het oog (niet) en hoe voorkom je oog om oog?
Gewoon menselijk om een daad te willen stellen. De vrijheid om je mening te uiten is in het geding, of de veiligheid van mensen. Je moet wel iets doen. En dat doen we ook massaal. Maar geeft het ook vrijheid? Voelen we ons veiliger?
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Het is gebeurd. Iedereen die betrokken was bij welke gebeurtenis dan ook, weet dat. De realiteit begrijpen we heel goed. Maar een gebeurtenis kan impact hebben omdat het je raakt.
Voor mij is dat gewoon gevoel. Je voelt je niet veilig, je voelt je niet vrij. En vanuit dat gevoel handel je. Dan heb je een reden om te vechten of te strijden.
Zo sprak ik een moeder die op zesjarige leeftijd vanuit Turkije naar Nederland verhuisde. Haar kinderen zijn hier geboren en getogen. Zij zegt: “toch maak ik mij zorgen, want zelfs mijn eigen kinderen denken dat zij gediscrimineerd worden vanwege hun “afkomst”, wanneer er iets niet zo gaat zoals zij dat willen. Bijvoorbeeld: op de lagere school wordt er kerst gevierd. Kinderen die thuis geen kerst vieren, vanwege een andere geloofsovertuiging, worden door de leerkracht apart gezet, aan een speciale tafel. Ik begrijp heel goed de beste bedoeling. De leerkracht wil beschermen, en iedereen gelijk behandelen. Maar door te scheiden en te onderscheiden bereik je het tegenovergestelde. Je kunt ook iedereen aan dezelfde tafel laten zitten en eten en toch verschillende gerechten opdienen. Hier begint het probleem. De kinderen voelen zich (over en weer) afgescheiden van elkaar. Het is een heel simpel voorbeeld, maar het geeft precies aan dat onze werkelijke behoefte verbinding is. Gewoon samen.
Wil je het anders? Het kan anders! Maar dat begint bij jezelf.
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Wel wat het met je doet.
Download het gratis ebook: “Wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Wel wat het met je doet!”