Page content

Referenties

REFERENTIES

scheiden en toch samen

Scheiden en toch samen

Ik heb na de scheiding besloten de mediation en life coach opleiding bij WEL-COM te volgen. De meest waardevolle opleiding die ik in mijn leven heb gedaan, omdat ik ben gaan inzien wat mijn eigen aandeel is in een relatie.

Mijn scheiding heb ik niet kunnen voorkomen. De gevoelens van schuld en verdriet om wat er fout is gegaan heb ik gelukkig kunnen oplossen. Vanzelfsprekend is dat niet. Je blijft ouder ook al ben je gescheiden en ook de grootouders blijven grootouders en mijn schoonouders. Gelukkig wilden wij beiden geen ruzie over de hoofden van onze kinderen. Ik zie het als een keuze om de relatie (ook al leef je gescheiden van elkaar) in stand te houden, met begrip voor elkaar gevoelens.

In de opleiding de Kunst van Mediation & Life Coaching heb ik ontdekt wat mijn aandeel is in onze relatie, waardoor wij uiteindelijk uit elkaar zijn gegaan. Maar in feite herken ik dit patroon overal. Net als andere patronen, ze keren steeds terug. Door deze te leren waarnemen en daarna te doorbreken kom je op de weg naar bevrijding. Los je het probleem echt op.

Ik kan nu bijvoorbeeld met mijn huidige partner en kinderen mijn ex-schoonouders bezoeken zonder enige gevoelens van wrok of haat. Integendeel. We maken nog steeds deel uit van elkaars leven, ook al hebben wij daarin een andere plek gekregen. Ook in mijn werk als account-manager pas ik de tools dagelijks toe. Het maakt het allemaal een stuk eenvoudiger. De inzichten en de daarbij horende bevrijding is voor iedereen bereikbaar die de confrontatie aandurft met zichzelf. Een aanrader!

Martin
accountmanager

Loslaten in liefdeLoslaten in liefde

Opgroeien, school, werk, soms lijkt het allemaal vanzelf te gaan. Tot er een moment komt dat zo ingrijpend is, dat je leven er ineens volledig anders uitziet. Wel …. niets is wat het lijkt. Het verlies van mijn lieve ouders, vlak na elkaar, maakte van mij een rouwende jonge vrouw. Ik nam afscheid van mijn werk in het basisonderwijs. Het leek of alle grond waarop ik stond was verdwenen. In de opleiding “De Kunst van Mediation en Life coaching” ontdekte ik handvatten om weer te leven in plaats van te overleven. Ik ging op zoek naar mijn aandeel in het ontstaan van dit machteloze gevoel.

Wat voor mij de omkering betekende, was kunnen vergeven. En excuses aanbieden voor mijn onvolkomenheden, spijt tonen voor mijn gedrag. Het op papier zetten, gericht aan iedereen waarmee ik me verbonden voel, zij die leven èn die niet meer leven… dat was nieuw voor me. Dit voelde anders! De diepte van waaruit deze woorden kwamen. De verbinding die ik daarbij voelde met mezelf en die ander. Spijt wat losweekte en het berouw wat omhoog kwam. Ja, het werd me helder! Daar zat mijn onverwerkte afscheid, mijn rouw. Die pijn was voelbaar in mijn hartstreek. Er doorheen gaan gaf een bijzonder opluchting, mijn hart werd geleegd van pijnlijke obstakels en voelde groot en ruim. Deze herinnering aan liefde is er en zal er altijd zijn. Ik hoef het me slechts te herinneren.

Jeanette
leerkracht basisonderwijs

Ik heb de lezing van Chiquita bijgewoond in het Etty Hillesumcentrum in Deventer. Heel bijzonder. Ik ben meteen de volgende ochtend getroffen door een conflict met een collega. Ik voelde: dat is mazzel, maar m’n hart zat in m’n keel. Het is goed gegaan: ik ontdekte welke pijn ik de collega had gedaan en kon er excuus voor aanbieden. Dat op te sporen, lukte eigenlijk pas toe ik wist waaruit mijn pijn bestond. Vervolgens een afspraak gemaakt voor gesprek, maar voordien was de angel er al uit. Gesprek werkte goed, was bijna een makkie. Dank!!!

Peter

samen scheidenHet is zo mooi om dit “werk” te kunnen noemen!

Ik heb net de opleiding afgerond en voor het eerst met een klant het “conflict in zichzelf” opgelost. Het was zo prachtig! Ik heb emotioneel gevolgd en dieper en dieper gevraagd en de angel die zich toen openbaarde verbaasde mij, maar mijn klant nog het meest. De omkeringen waren ook prachtig van toepassing. Heel bijzonder en het smaakte naar meer! Het is zo mooi om dit “werk” te kunnen noemen! Mensen te begeleiden bij een scheiding op een mooie manier, zodat ze echt verder kunnen.

Saskia
scheidingsbemiddelaar

vuurSpelen met vuur

De kern van mijn opstandigheid bleek te liggen in het feit dat ik op 4 jarige leeftijd met lucifers gespeeld heb en daarbij de vitrage van het huis heb laten verbranden (het krulde mooi omhoog en smeulde weg) waarbij het een geluk is geweest dat de boerderij met rieten kap niet is verbrand. Het rook vreemd en ik kon het niet verdoezelen. Moeder was zo boos op mij dat ik bij haar moest komen en terwijl zij haar boosheid uitte ging zij op het krukje van de piano zitten en stak een lucifer aan. Ik moest bij haar staan terwijl zij mijn vingers pakte en me liet voelen hoe heet vuur was. Ik heb haar dat nooit kunnen vergeven. Waarom moest zij mij pijn doen? Ik heb hieruit mijn eigen conclusies getrokken en onbewust vastgehouden aan mijn boosheid. Ik dacht dat zij niet van mij hield. Dat heeft zij nooit gezegd dat waren mijn gedachten, mijn waarheid. Ik heb mijn moeder erom veroordeeld. Ik had een reden om boos te zijn en vooral te blijven, ook nadat zij plotseling op 47 jarige leeftijd was overleden. In de opleiding ben ik mij bewust geworden van wat onbewust speelde. Na 40 jaar heb ik haar opnieuw begraven (symbolisch). Ik kon haar oprecht mijn excuus aanbieden voor hetgeen IK haar heb aangedaan als jochie (mijn boosheid) en dat voelde goed. Mijn moeder is daardoor een ander mens voor mij geworden die er weer mag zijn, ook al is ze allang begraven. Ik ben dankbaar dat ik deze ervaring op mijn beurt weer kan doorgeven aan anderen.

Dick
ondernemer

Doordat niets is wat het lijkt en er altijd twee kanten aan een verhaal zitten heb ik ervaren dat ieder mens liefde in zich draagt en het waard is om van te houden zonder uitzondering.

Rein (Financieel planner)

Hospice GroningenOmgaan met verdriet

De mediationopleiding heeft veel verandering gebracht in mijn leven. Door feiten en emoties van elkaar te scheiden kan ik mijzelf vrij maken van de oordelen die ik over mijzelf en anderen heb in een conflict. De methodiek kon ik direct toepassen toen ik als stagaire werkte in het Hospice Gasthuis.

Eén van onze gasten (patienten) in het hospice was gevallen. Hij kon van het één op het andere moment niet meer op zijn benen staan. Ik zag de schrik en het verdriet. Hoe moest ik hier mee omgaan, wat moest ik doen? Normaal gesproken zou ik meteen in paniek geraakt zijn, hulp roepen, ambulance bellen, gewoon iets doen, maar wat? Maar nu was ik op de een of andere manier bewust van dat ik het niet wist. Wat is er dan mogelijk. Ik ging het gewoon vragen. Ik vroeg hem of hij water wilde, dat vond hij goed. Ik vroeg hem of hij op wilde staan, dat wilde hij niet. Ik vroeg hem of ik naast hem mocht komen zitten. Dat mocht, deze oplossing had ik niet zelf verzonnen als ik het niet was gaan vragen. Dit zou ik eerder nooit doen! De hele middag hebben we zitten praten, zelfs een spelletje gedaan. Het was zo mooi en ontroerend. Voelde zo goed en vredig. Van onschatbare waarde. Een hele andere manier van rouwverwerking, gewoon vragen naar de behoefte. Het lijkt allemaal zo simpel, maar je moet het wel eerst doorhebben. En dan wordt het ook simpel: er gewoon te zijn voor ie]mand.

Als jongste deelneemster ooit, hoop ik dat na mij nog veel meer jonge mensen zich zullen opgeven voor deze fantastische opleiding tot (transformatief) mediator/life coach en dat ik niet de jongste blijf. Het is een absolute meerwaarde om dit nu al in je rugzak te hebben.

Frédérique

Frèdérique
hospice Groningen

In 2006 heb ik de Kunst van Mediation gevolgd bij Chiquita. Het was aan het begin van mijn pad als zelfstandige. De opleiding heeft veel bijgedragen aan zowel mijn persoonlijke als zakelijke ontwikkeling. De gedrevenheid en betrokkenheid van Chiquita met haar warme persoonlijkheid en de inhoud van de opleiding hebben tot op heden nog steeds invloed op de wijze waarop ik invulling geef aan mijn werk als coach (met paarden), counsellor, mediator en trainer bij mijn eigen organisatie macbalans. “Niets is wat het lijkt”en “blijf in de liefde”, dat zijn slechts enkele waardevolle en mooie uitspraken van Chiquita die nog steeds resoneren.  Een opleiding bij Wel-Com is een cadeau voor jezelf en jouw omgeving.

 

Francis Mac Donalds
MacBalans

Lieve Chiquita,

Dank voor je video’s.Ik ben erg onder de indruk van je aanpak en de impact die het heeft.Zeker herken ik dit en ik ben aan het onderzoeken hoe je jouw methode bij buurtbemiddeling zou kunnen aanpakken.Soms werkt in een conflict de andere buur niet mee, soms hebben ze helemaal geen relatie met elkaar en soms zijn ze ook niet bereidt naar zichzelf te kijken.Je video’s hebben me in ieder geval weer inspiratie gegeven.

F. Boekel
MacBalans