Sport en frustratie

Welke sport je ook beoefent, het is en blijft een spel waar veel mensen bij betrokken zijn. Spelers, trainers, coaches, scheidsrechters, begeleiders, ouders, kinderen, managers, bestuur, publiek. En ieder voor zich heeft een rol in het geheel. En als het allemaal lekker loopt, dan spelen we het spel precies zoals het bedoeld is. Met plezier en ontspanning. Met resultaten die vervullen.

En soms lukt dat niet. Herken je de frustratie over de gemiste bal, de verloren wedstrijd, de onrechtvaardige beslissing van een scheidsrechter? Dan lijkt het ineens niet meer over het spel zelf te gaan. Dan speelt er meer. En in die frustratie lukt het ook niet meer om het spel op te pakken. Je speelt een andere wedstrijd.

Zo had ik een gesprek met een scheidsrechter. Tijdens de wedstrijd had hij beslissingen genomen waar het team duidelijk niet over te spreken was.

“Je bent partijdig! Je fluit wel als wij die overtreding maken, maar wanneer de tegenstander dat doet, dan zie je het niet.”

De worsteling en frustratie van de scheidsrechter was overduidelijk. Het werd van kwaad tot erger. Uit pure onmacht werden er gele en rode kaarten gegeven in een poging de wedstrijd te controleren.

Ik herken deze frustratie maar al te goed. Je fluit een wedstrijd en dat doe je in je vrije tijd. Onbezoldigd. En dan krijg je dit soort kritiek. En één keer kun je het best aanhoren, maar wanneer het vaker gebeurt dan denk ik al snel: Dit was een slecht idee, ik ga wat anders doen. Mijn tijd wil ik besteden aan iets waar ik plezier aan beleef.

Het lost het onderliggende issue en frustratie niet op. Het is wel een reden voor heel veel mensen om geen scheidsrechter te willen zijn. Begrijpelijk, wel jammer. Er is namelijk meer mogelijk en scheidsrechters zijn belangrijk voor spelers. Zonder hen kan er niet gespeeld worden.

Toen ik eenmaal begreep hoe ik deze frustratie zelf kon oplossen, toen kwam het plezier ook weer terug. Nu leid ik de wedstrijden weer in plaats dat ik lijd door de kritiek van anderen. En dat is een enorme verademing.

De methodiek van transformatieve conflictoplossing die wij bij WEL-COM al ruim 17 jaar aanreiken, helpt mij enorm daarbij. Inzicht in je eigen frustratie en acties die verschil maken. Zodat je met plezier staat te fluiten. En dat niet alleen. De methodiek is overal toepasbaar.

Het begint wel bij jezelf, bij mij. En dat is goed nieuws. Dan heb je ook invloed en maak je je geluk niet meer afhankelijk van de spelers in het veld. En het mooie is dat het ook werkt voor de spelers. En dat is de echte win-win!

Wat de uitslag van de wedstrijd ook is. In een sfeer van positieve energie is alles mogelijk.

Meer weten? vanharte@wel-com.nl