Elk conflict vertelt een oud verhaal
17 juli 2025 
3 min. leestijd

Elk conflict vertelt een oud verhaal

Jong geleerd – hoe conflicten in onze jeugd ons hele leven beïnvloeden

Wat een feest én een bijzondere ervaring om samen met mijn dochter Emma op stap te gaan naar een school in de Randstad voor het (pilot)programma Opgelost op school.

Waarom ik dit zo belangrijk vind? Simpel: alle conflicten die ik in mijn werk als mediator tegenkom – of het nu bij kinderen is, volwassenen, collega’s of aandeelhouders – hebben hun oorsprong in de jeugd. Of je dat nou leuk vindt of niet, de geschiedenis herhaalt zich. Steeds weer.

Op het eerste gezicht lijkt een conflict op je werk of in je familie iets compleet nieuws. Andere mensen, andere omstandigheden, andere woorden. Maar als je eerlijk kijkt naar wat je voelt, merk je dat het steeds dezelfde patronen zijn.
Machteloosheid. Frustratie. Eenzaamheid. Onbegrip. Niet gezien of gehoord worden.
En dat is niet toevallig. Want wat we conflict noemen, is vaak niet meer dan een botsing tussen een diepe behoefte – naar liefde, verbinding, vrijheid, veiligheid – en de werkelijkheid van dat moment. Het verlangen klopt niet met de ervaring. En dat schuurt.

Alsof het een herhaling van zetten is. Alsof je iets maar niet “leert”, ondanks je goede voornemens om het nooit meer zo ver te laten komen.

Neem bijvoorbeeld een conflict tussen aandeelhouders waarin ik onlangs werd ingeschakeld. Op papier ging het over geld. Maar tijdens de mediation bleek al snel dat het échte conflict ergens anders zat. Onderhuids speelde er van alles – gekwetstheid, verlies van vertrouwen, onzekerheid.
Toen dát zichtbaar werd, konden de gesprekken écht plaatsvinden. En werd het hele probleem in korte tijd opgelost.
Winst op alle fronten.
Voor de mensen zelf, én voor de organisatie. Terwijl het ook jaren had kunnen voortslepen – met hoge kosten, een hoop stress en alleen maar verliezers.


Ja maar… dat is toch gevoel?

Misschien denk je nu: "Daar gaat het toch niet om? Ik heb helemaal geen zin om over gevoel te praten."
Dat begrijp ik. Maar zal er dan iets veranderen?

Het gevoel is altijd leidend in een conflict of impasse. Zie het als een richtingaanwijzer. Zeker als het blijft hangen. Je lijf liegt niet. Er is iets dat aandacht vraagt.
Negeer je het, dan gaat het zich ergens anders uiten – in stress, frustratie of zelfs lichamelijke klachten. En dat is nog zacht uitgedrukt. Stress is inmiddels ziektefactor nummer één.


Kinderen als spiegel

Ik hoop dat ik je toch iets heb kunnen aanwakkeren. Dat je jezelf – of de kinderen om je heen – serieus neemt als het gaat om gevoelens. En dat je durft te luisteren naar wat er écht speelt. Dat is ook wat we met de kinderen in de klas deden. Niet sussen of bagatelliseren, maar echt luisteren en begrijpen.

Want al die kwesties die ik de afgelopen 25 jaar heb meegemaakt, hebben me één ding geleerd: je kunt dit leren.
En hoe eerder, hoe beter.

Dat is precies waarom we Opgelost op school hebben ontwikkeld. Een programma waarin kinderen – samen met hun leerkrachten en ouders – leren omgaan met conflicten, gevoelens, en de kracht van communicatie. En niet alleen omgaan. Daadwerkelijk helpen bij het oplossen!

Op de school die wij bezochten, zagen we het met eigen ogen. Kinderen in groep 7 en 8 die al van alles hebben meegemaakt: scheiding van ouders, verlies van een familielid, ziekte, pestgedrag, buitensluiten, gevoelens van onveiligheid en onzekerheid.
Op een gewone school. In een gewone wijk.

Maar met de juiste aandacht en tools, kunnen zij leren om deze gevoelens op te lossen. Door te begrijpen waar het echt over gaat.  En sterker nog: om elkaar te steunen, zich gezien te voelen, en op te groeien tot veerkrachtige volwassenen.

Wat hebben de leerlingen meegenomen? We vroegen het aan hen en de leerkrachten

vertrouwen & respect

Een aantal gaf aan sorry te willen zeggen tegen broers, zussen en vriendjes.

Tja, daar kun je ons voor wakker maken. Want wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Wel wat het met je doet. En dat verandert alles! Van strijd en onenigheid, naar wederzijds respect en vertrouwen. Hoe mooi! Er is hoop voor de toekomst!


Laat dit blog een uitnodiging zijn.
Om stil te staan bij wat er onder de oppervlakte leeft – bij jezelf, je team, je klas, of je gezin.
En als het tijd is om daar iets mee te doen:
Wij helpen je graag.

Want jong geleerd, is écht oud gedaan.

Ondertussen werken we achter de schermen verder met het speciale lesprogramma. Geen protocollen die niet werken, maar handige handvatten om snel tot de kern te komen en op te lossen wat er in de weg zit.

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer info.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen