Van frustratie naar focus
20 maart 2025 
2 min. leestijd

Van frustratie naar focus

Van frustratie naar focus – Zo blijf je kalm en effectief onder druk 

Met enige regelmaat treed ik op als scheidsrechter bij het hockeyen. Mijn favoriete sport. 

Zo ook afgelopen zondag. Een heren veteranenwedstrijd. Prachtig weer, ontspannen sfeer—wat wil je nog meer? 

Om goed herkenbaar te zijn, kreeg ik een t-shirt met een treffende tekst: "Make goals, not war." Een mooie gedachte. Tenslotte is het een spel ook al lijkt dat soms vergeten te worden. 

Halverwege de wedstrijd begonnen de emoties op te lopen. Kleine irritaties groeiden uit tot verhitte discussies. De frustratie van een hele werkweek vond een uitweg op het veld. Protesten, harde woorden—alsof er meer op het spel stond dan een paar punten. 

Normaal gesproken blijf ik kalm. Mijn mediation vaardigheden komen dan goed van pas. Maar deze keer raakte ik zelf geïrriteerd. 

Waarom steek ik mijn tijd hier eigenlijk in? 
Moet een spel echt zo intens worden? 

En toen bedacht ik me: waarom laat ik me zo meeslepen in hun emoties?
En waarom raken zij zo gefrustreerd als ik het in hun ogen niet goed gezien heb?


Van frustratie naar focus 

Of het nu op het sportveld is of op de werkvloer, stress en frustratie kunnen ons behoorlijk in de weg zitten. We laten ons meeslepen door de druk om te presteren, de verwachtingen van anderen en de angst om te falen. Dat geldt ook voor mij.

Maar wat als we die energie anders zouden inzetten? 

De sleutel ligt in focus op het hier en nu. Niet op het winnen zelf, maar op het proces. Op samenwerken, op het lezen van de situatie, op kalmte bewaren of terugvinden als jezelf of anderen zich verliezen in emoties. 

Hoe blijf je kalm en effectief onder druk? 

  • - Herken de emotie, maar handel er niet direct naar 
    Frustratie is normaal, maar het hoeft je acties niet te sturen. Neem een stap terug voordat je reageert. 
    - Adem en vertraag 
    Een paar seconden bewust ademhalen kan al helpen om spanning los te laten en helder te blijven denken. Mij hielp dat in ieder geval. 
    - Verleg je focus
    In plaats van te denken aan winnen of verliezen, concentreer je op wat je wél kunt beïnvloeden: je inzet, je houding, je samenwerking. Je eigen spel.
    - Herinner jezelf aan het spelen
    Of het nu een hockeywedstrijd of een uitdagend project op het werk is, onthoud dat het niet gaat om absolute controle, maar om meebewegen en leren hoe je je doelen kunt bereiken vanuit ontspanning en met plezier. 

Wie wint er echt? 

Echte winst zit niet in de eindscore. Niet in de trofee of de erkenning. De echte winnaar is degene die het spel kan spelen zonder zijn plezier te verliezen. Degene die onder druk kalm blijft en zich richt op wat echt belangrijk is. Het spel zelf. 

En dat is wat ik deed. Mijn keuze om als scheidsrechter deel uit te maken van het spel. De wedstrijd te leiden. En dat is iets anders dan lijden. Dat schiet niet op. Dus gewoon doorgaan en van een afstandje kijken naar al die mannen die zo stinkend hun best deden om te winnen. En die frustratie? Ach dat begrijp ik wel. Ik hoef er niets mee te doen.

Dus ja, maak goals, geen oorlog.
Adem in en adem uit:)

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen