Zomerspecial: stress bij vakantievoorpret
06 juli 2017 
1 min. leestijd

Zomerspecial: stress bij vakantievoorpret

Vakantie. Een tijd voor samen, ontspanning, vrij en plezier. Er zijn veel mogelijkheden om je vakantie goed voor te bereiden. En dat vooral in een ontspannen sfeer te doen. De realiteit is weerbarstig. Ongemerkt komt er veel stress mee, zonder dat je er erg in hebt.
Laten we het eens over de bestemming hebben. In ons gezin met drie kinderen heeft iedereen een uitgesproken mening. Ik herinner mij goed de discussies over de bestemming. Wat voorpret zou moeten zijn werd een machtsspel, zonder dat we ons daar echt bewust van waren. Wie gaat er winnen? En dat allemaal met de nodige stress. Weinig ontspanning dus.

Wanneer ik bijvoorbeeld een voorstel doe om naar Frankrijk te gaan, dan heeft iedereen daar een mening over. En niet alleen over Frankrijk, maar vooral ook over alle andere landen in de wereld die veel leuker zijn. Voor je het weet wordt het touwtrekken. Wie gaat er winnen? Wordt het Engeland, Friesland, De Veluwe, Vietnam? We hebben de koffers nog niet gepakt maar zijn de hele wereld al over “gevlogen”. Het leidt tot niks en al helemaal niet tot een oplossing waar iedereen tevreden mee is. Natuurlijk kun je zeggen: wie betaalt bepaalt. Maar ja, daar worden we ook niet vrolijker van.

TIP: Doorvragen!
Het helpt enorm om door te vragen. Wat vind je zo leuk aan dat land? Wat is belangrijk voor je?

Dan krijg je antwoorden als: zon, water, strand. En als je dat weet dan wordt de bestemming een stuk eenvoudiger. Dan is alles mogelijk ver weg en dichtbij. Dan wint iedereen. En daar begint mijn ontspanning.

Heb jij ook een tip? Deel het graag hieronder.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen