De (on)macht van de taal
07 juni 2018 
in Blogs
1 min. leestijd

De (on)macht van de taal

Wist je dat we per dag zo’n 60.000 tot 80.000 gedachten hebben? Moet je je voorstellen, dat is ongeveer elke seconde een gedachte. De meeste van die gedachten spelen zich af op onbewust niveau. Je weet niet dat je het denkt. Zo simpel is het. Terwijl je misschien denkt dat je dat onder controle hebt. Niets is wat het lijkt.

Ga maar na, wanneer je ’s ochtends op staat, dan stap je automatisch uit bed, loopt naar de badkamer, je ontbijt, poetst je tanden, etc. Het gaat allemaal vanzelf. Je denkt er niet bewust over na. In gedachten ben je bij je eerste afspraak of de trein die je wilt halen. Daarvan ben je je bewust.

Als je leven in een flow gaat en je voelt je er goed bij, dan is er geen enkele zorg of probleem. Dat wordt pas anders wanneer het niet goed voelt. Wanneer er irritaties zijn en vooral wanneer deze blijven hangen.

Bijvoorbeeld over de dop van de tube tandpasta die er weer naast ligt. Terwijl je het zo vaak hebt gezegd en gevraagd. Hoe moeilijk kan het zijn? Waarom wordt er niet geluisterd? Je herhaalt het nog een keer en ondertussen weet je dat het morgen weer gebeurt. Met woorden proberen we duidelijk te maken wat we willen. En soms is dat simpel, wanneer het begrepen wordt en gedaan. Geen probleem. De problemen ontstaan wanneer het niet overkomt, wanneer er niet geluisterd wordt, wanneer je je doel niet bereikt. Dan lijkt het niet te helpen wat je zegt. Het komt niet over. Je voelt je machteloos.

Een kleine irritatie kan hierdoor steeds groter worden. En voor je het weet loopt er een emmer over en denk je: deze relatie was een super slecht idee. Ik moet er van af. Ik wil vrij zijn. Begrijpelijk. Het lijkt zo voor de hand te liggen om dan te stoppen met een relatie, of nooit meer je tanden te poetsen, dan heb je geen tubes meer nodig, maar je begrijpt wel dat dat niet echt werkt en ik denk ook niet dat je dat echt wilt. De vraag is waar wil je precies vrij van zijn?

Misschien denk je dit gaat nergens over. Een dop op een tube tandpasta? Who cares? En toch! Mijn ervaring is dat het daar ook nooit over gaat. We hebben het er wel over. Onbewust speelt er veel meer. Allemaal gedachten die je er elke dag gratis bij krijgt. Interessant om die te onderzoeken. Bewust te worden van datgene wat er onbewust speelt. Een dop naast een tube tandpasta doet geen pijn.

Ik ben benieuwd of je dit herkent. Voel je vrij je ervaring hieronder te delen.

Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet!

 

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen