Pesten

Ik word (niet) gepest

Overal waar mensen zijn, zijn er ook conflicten. Daaronder valt wat mij betreft ook het “pesten”.

Wie bepaalt of er sprake is van pesten? Degene die dat zo voelt of ervaart?

Er is een pester en iemand die gepest wordt. Een dader en een slachtoffer. Wat maakt dat degene die gepest wordt slachtoffer wordt en vooral blijft? En hoe zit dat met de dader?

Gaat het om de opmerking die iemand heeft gemaakt of om de impact? En heeft de impact met de opmerking zelf te maken? Interessant om naar te kijken en te onderzoeken. Het begint bij jezelf.

Voor wie kies jij automatisch? Wie denk je dat er beschermd moet worden?

Zo heb ik eens een situatie heb opgelost toen ik als scheidsrechter functioneerde tijdens een wedstrijd tussen twee jeugdteams.

Huilend komt de speler in de rust van de hockeywedstrijd naar mij toe. “
De keeper van de tegenpartij noemt mij “lilliputter”.

Mijn eerste impuls is dat ik naar de keeper wil stappen om dit kind te beschermen. Herken jij dat ook? Een natuurlijke reactie.

Maar bescherm ik daadwerkelijk dit kind? Wat is het daadwerkelijke probleem? Wat de ander zegt of hoe deze speler daarmee omgaat? (en dat is iets anders dan goedkeuren).

Ik besluit door te vragen. Wat betekent dat voor jou? Hij zegt: “ik ben erg klein voor mijn leeftijd”. Ik zeg: “is dat ook waar? Als ik naar die boom kijk, ben je inderdaad niet groot. Maar kijk ik naar die mier op de grond dan ben je een reus”. Zijn gezicht klaart op wanneer ik toevoeg: “ik heb je net zien hockeyen, ik vind dat groots, dus hoezo klein??”

Vervolgens vraag ik hem: “weet jij hoe ik heet?” Nee, zegt hij. “Chiquita”. Ben ik een banaan omdat ik zo heet?”

Hij begint te lachen en gaat terug naar het veld voor de tweede helft.

Probleem opgelost.

Het is een voorbeeld van toepassing van de kunst van transformatieve conflictoplossing in het alledaagse leven. De enorme winst, omdat het niet gaat om de vraag wie begon of wie schuldig is, maar om de sleutel naar een oplossing te ontdekken, waarmee je verder kunt. Vrij van dat rotgevoel, vrij van de impact. Hoe mooi is het dat je geen slachtoffer hoeft te blijven.

Wat er gebeurd is kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.

Dit vind je misschien ook interessant: pestgedrag op het werk.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen