Pesten op het werk

Sophie meldde zich ziek. Een “grappige” opmerking van een collega viel in het verkeerde keelgat en was kennelijk een druppel die de emmer deed overlopen. Zij schrijft haar teamleider: “ik heb het helemaal gehad, ik word continu gepest op de afdeling, ik kan er niet meer tegen!”

De teamleider schrikt hier enorm van en spreekt het team aan op hun verantwoordelijkheid. Het team schrikt. Het aanvankelijke begrip voor het ziek-zijn van Sophie slaat om in boosheid. “Zij kan ook nergens tegen, het was grappig bedoeld!” De situatie dreigt te escaleren. De impact is groot op de afdeling. Kan Sophie terug? Wil zij dat?

Als mediator sprak ik eerst met Sophie. Waar gaat het werkelijk over, waar zit de pijn, de onmacht? Zij vertelde over haar angst dat zij er niet bij hoorde, niet meetelde, alsof er iets mis was met haar. Het leek of de poten onder haar stoelen waren weggezaagd. Zij was doodmoe en had continu hoofdpijn en was niet meer opgewassen tegen de opmerkingen over haar (Franse) afkomst en haar gewicht.

In het gesprek confronteerde ik haar met haar eigen aandeel. Haar persoonlijke gedachten, gevoelens en gedrag. Je kunt anderen niet veranderen, wel jezelf. Zij zag in dat zij de opmerkingen van collega’s persoonlijk had gemaakt. Dat haar gevoel in feite niets met haar collega’s te maken had en zelfs niet met de opmerkingen die zijn gemaakt. Het kwartje viel. Zij zei: “ik veroorzaak dat zelf! En eerlijk gezegd ben ik zelf ook niet altijd even leuk naar mijn collega’s”

Sophie gaf aan weer snel aan het werk te willen.

Met de teamleider en het hele team kwamen we een ochtend bij elkaar en kon iedereen zijn /haar frustratie en boosheid uiten. Sophie bood aan het hele team haar excuses aan, voor haar onmacht, die zij niet begreep. Het kwam recht uit haar hart en iedereen begreep het. Iedereen herkende zichzelf in de machteloosheid waarin je onbedoeld en onbewust terecht kunt komen.

Negatieve energie maakte plaats voor positieve energie. Angst maakte plaats voor vertrouwen. De volgende dag hervatte Sophie haar werkzaamheden en voelde zich weer welkom op de afdeling.

Wanneer de angel er uit is kunnen mensen weer gewoon samen werken. Los je het probleem echt en duurzaam op. Buitengewoon vervullend. Wil je dit ook leren voor jezelf of anderen? Je bent altijd vanharte@wel-com.nl!

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen