Waarom bewaren mijn schoonouders zoveel troep op zolder
30 mei 2023 
4 min. leestijd

Waarom bewaren mijn schoonouders zoveel troep op zolder

Waarom bewaren mijn schoonouders zoveel troep op zolder? 

Ons huis is toe aan een nieuw dak. Dat betekent dat de zolder ontruimd moet worden. Een klus waar we al een hele tijd tegenop zagen. Niemand heeft daar zin in, laat staan tijd voor. Met een vlizotrap naar een kleine zolder en daar een verzameling van ongeveer 30 jaar aantreffen. Maar het moest gebeuren.

Wanneer je kinderen met hun aanhang op bezoek komen, dan is dat wel een fantastisch moment om gebruik te maken van de gezamenlijke mankracht.  Hoe vlieg je dat aan? Zeker als we met z’n allen lekker op het terras zitten en bijkomen van een drukke week....

Toch maar gewoon vragen:) Zo gewoon is dat niet. Op dit soort momenten wil ik gewoon een "ja" horen.
 Gelukkig was het geen punt, de noodzaak was helder.

En eerlijk gezegd was het ook leuk om het samen te doen. Niemand staat er dan alleen voor.
Dat geeft goede energie en het gaat super snel.

Het doet me ook goed, al die opmerkingen:
Ahhhhh wat leuk, weet je nog?”

En vervolgens:
Mag gewoon weg mam!”

Ondertussen vroeg mijn schoonzoon zich oprecht af, waarom zijn schoonouders zoveel spullen bewaren op zolder.

Om tijd te besparen vroeg hij het ChatGPT:

Hier zijn een paar mogelijke verklaringen:

  • Emotionele waarde:
    Sommige mensen hechten veel waarde aan sentimentele herinneringen en vinden het moeilijk om afscheid te nemen van voorwerpen die hen aan speciale momenten uit het verleden doen denken. Deze emotionele band kan ervoor zorgen dat ze meer spullen bewaren dan eigenlijk nodig is.

  • Nostalgie: 
    Het bewaren van spullen kan ook voortkomen uit een gevoel van nostalgie. Jouw schoonouders kunnen genieten van het terugkijken op oude foto's, brieven of voorwerpen die hen herinneren aan vervlogen tijden. Ze willen deze herinneringen behouden en bewaren daarom veel items op zolder.


  • Praktische overwegingen: 
    Soms bewaren mensen spullen omdat ze denken dat ze ze in de toekomst nog kunnen gebruiken. Ze kunnen denken dat bepaalde voorwerpen van pas kunnen komen bij speciale gelegenheden, reparaties of projecten. Dit kan leiden tot het verzamelen van veel spullen in huis.

  • Gebrek aan organisatie:
    Het kan ook zijn dat jouw schoonouders moeite hebben om hun bezittingen te organiseren en te sorteren. Het gebrek aan een duidelijk systeem kan leiden tot stapels spullen die zich in de loop der tijd opstapelen.

  • Angst om iets belangrijks weg te gooien: 
    Soms hebben mensen angst om iets waardevols weg te gooien of per ongeluk iets belangrijks te verwijderen. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze elk item zorgvuldig moeten doorzoeken voordat ze het definitief wegdoen, wat resulteert in een accumulatie van spullen.

  • Het is belangrijk om te onthouden dat deze mogelijke verklaringen algemene redenen zijn waarom mensen veel spullen bewaren, en ze kunnen van toepassing zijn op verschillende situaties. 

  • Tip
    Het beste is om een open gesprek met je schoonouders aan te gaan om hun specifieke redenen en emoties achter het bewaren van de spullen op zolder te begrijpen.

Mijn schoonzoon keek naar mij en ik moet erkennen, dat alles op mij van toepassing was.
We hebben er samen om gelachen.

Wanneer je heel veel redenen hebt om iets te bewaren en er kleven allerlei emoties aan, dan blijft het allemaal zoals het is. Er verandert niets. Er lijkt geen noodzaak om op te ruimen. Zo stel je het steeds uit en je rechtvaardigt dit met een goed verhaal. Zo belangrijk is het niet.  Tenslotte ligt het op zolder uit het zicht.

Zo houden we veel ballast in stand en troep op zolder.

Herken je dat ook?

Je wilt het wel opruimen en tegelijkertijd houd je het in stand. Een ogenschijnlijke paradox.

Wat maakt dat je er aan vast houdt?

Zo doen we dat overigens op tal van terreinen, ook met het oplossen van conflicten. Je wilt vrede en tegelijkertijd duurt de strijd voort. Ver weg en dichtbij in relaties op je werk of in je familie. Het is menselijk.

Bij het opruimen van een zolder kun je nog bedenken dat het onbelangrijk is, toch is het wel belangrijk om te beseffen, wat het onderliggende probleem is. Dan kun je ook echt iets oplossen naar tevredenheid.

Dan zit het niet meer in de weg. Dan voel je de vrijheid. Je hoeft niet meer vast te houden aan "spullen", omdat het daar ook helemaal niet over ging.

Dan kan en mag het gewoon weg of je bewaart het, maar alles zonder schuld gevoelens of schaamte.
Dat dient jouw geluk allereerst, dat dient het geluk van anderen.

Dat is win-win. Voor mij en onze kinderen.

Vrijheid!

Heerlijk.


PS. Wil je meer weten over het oplossen van conflicten en andere mentale ballast?
Je bent van harte wel-com!

Theatercollege Opgelost!

onder muzikale begeleiding van: Michiel Buursen (pianist) en Anita Walraven (zang).
datum: donderdag 15 juni
aanvang: 20.00 uur  (deur open voor inloop en koffie/thee: 19.30 uur)
locatie: De Melkfabriek Bunne
prijs: € 17,50
bonus: live Q&A
bonus: een inspirerende verrassing

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen