Uitgebreid komt het in de media. Gisteravond keek ik naar #DWDD en zag Jelle Brandt Corstius reageert op zijn verhaal in Trouw eerder die week. Het intrigeert me. Ik zie dat hij het graag wil vertellen, maar hij mag niets zeggen. Hij wilde graag in gesprek met de dader, maar zijn uitnodiging werd gepareerd met een brief van de advocaat. Hij zegt dat het zo fijn zou zijn, wanneer de ander “Sorry” had gezegd, dan was het goed geweest. Gek genoeg zegt de dader dat niet.
Het verbaast ons elke keer weer dat dat niet gebeurt. Het zou het leven gemakkelijker maken. Ondertussen geef je jezelf levenslang. Je blijft je rot voelen. Je schaamt jezelf over het feit dat het gebeurd is, dat jou dit is overkomen. Het had nooit mogen gebeuren.
En het is gebeurd. Niemand die dat kan veranderen.
Ja maar, hoe moet dat dan? Ik ben toch niet gek? Dit is toch echt gebeurd! Er moet een daad gesteld worden!
Heel normaal menselijk en begrijpelijk. Maar ook al zou er een straf uitgedeeld worden. Voelt het dan goed? Denk je dat echt? Ben je tevreden?
Uit ervaring weet ik dat dat geen enkel verschil maakt. De kunst is om te ontdekken, waarom we jaar in jaar uit, dat rot gevoel in stand houden. Waarom we zo’n moeite hebben om de realiteit te accepteren, precies zoals het is. Waarom we er niet over durven te praten? Misschien speelt er wel iets heel anders. Iets waar we ons niet bewust van zijn, maar wat er wel is. Gevoelens zijn persoonlijk. En dat is misschien slecht nieuws, maar het is ook goed nieuws. Die gevoelens kun je veranderen. Daar heb je wel invloed op.
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Hoe vervelend het ook is. Hoe graag je het ook had willen terugdraaien. Het kan niet. Het is het leven. De impact kun je wel veranderen.
Zie mijn ebook: Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.
Door de openheid die nu is ontstaan kun je zien dat je niet de enige bent. Misschien wist je dat al, maar dat geeft altijd een prettig gevoel. Wanneer je toe bent aan de volgende stap en je wilt het oplossen, dan nodig ik je van harte uit om mee te doen aan de gratis online masterclass #metoo die ik geef op 31 oktober as. Speciaal en extra ingelast. Daarin deel ik mijn eigen ervaringen en ik laat je zien hoe je gevoelens van schuld, schaamte of machteloosheid kan transformeren naar vrijheid, naar ruimte, naar vertrouwen, naar geluk en liefde.
Ik nodig je uit om dit blog en de link te delen in je netwerk, juist omdat er zo veel mensen zijn die ook dat #metoo gevoel hebben en van dat rotgevoel af willen. Mensen waarvan je misschien niet eens weet dat dat speelt. De masterclass is online. Het is verder anoniem en het zal in alle vertrouwelijkheid worden gegeven. Je kunt alleen luisteren en je kunt vragen stellen vooraf per mail of tijdens de masterclass. Het is aan jou.
Voel je vrij en welkom.