Onderhandelen of mediation?
31 augustus 2017 
in Blogs
1 min. leestijd

Onderhandelen of mediation?

De formatie duurt voort. De begroting moet klaar. De onderhandelingen gaan moeizaam. Wie wint er? Is er iets te winnen?

Onderhandelen zit in onze genen.

Als kind herinner je je vast wel de momenten dat je tegen je moeder zegt: “mag ik een koekje als ik de tafel dek?”
Of meer actueel: “schat zet jij de vuilnisbak buiten, dan zet ik koffie”

Het leven is geven en nemen, alle liefde is economie. Zo hebben we dat geleerd. En alles wat werkt, werkt. Zolang iedereen tevreden is, is er ook geen enkel probleem en is het vaak leuk om te onderhandelen. Een spel, waar je iets mee kunt winnen. Maar daar komt tegelijkertijd ook de valkuil om de hoek. Wanneer er iemand wint is er ook een verliezer. Voelt de overwinning dan nog goed, wanneer je je beseft dat een ander niet echt tevreden is?

En wat denk je hoe de ontevreden verliezer zich de volgende keer zal opstellen? Misschien wordt de strijd wel harder. De verwijdering neemt toe. Wat is de impact op de relatie?

Problemen ontstaan wanneer er emoties bij betrokken zijn. Daar hebben we het niet graag over, maar je voelt het gewoon. Het kan alles zijn: spanning of frustratie, wantrouwen. Dan lukt het op de één of andere manier niet om er uit te komen. Om elkaar te bereiken. Dan blijf je onderhandelen, dat heb je zo geleerd, in de hoop dat je ergens een compromis kunt sluiten. Een middenweg. Ondertussen creëer je je eigen lose-lose situatie.

Je kunt niet veranderen wat er is gebeurd. Het zijn de feiten. Het is de realiteit. Het is ook niet te voorkomen. Het gaat nu eenmaal zoals het gaat. Wat we wel kunnen leren is hoe we kunnen winnen. Maar dan ook echt winnen. Zonder compromissen, zonder toe te geven, zonder water in de wijn. Daar is wel iets voor nodig. Dat kun je leren. Dat is de kunst van mediation.

Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet!  Bestel hier je E-book.


ONLINE MASTERCLASS 

Conflicten oplossen met duurzaam resultaat!


De Kunst van Transformatieve Conflictoplossing

4 september 2017 om 20.00 uur
live, gratis en online. Schrijf je hier in

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen