COOL

Een vak leer je op school, maar hoe los je problemen op met je vrienden of vriendinnen, leerkrachten, ouders? Hoe kom je van dat machteloze gevoel af? Hoe verander je een koel contact in een cool contact?

Dat leerden wij de studenten bij Cibap Business in Zwolle in de COOL-training. Creatieve jongeren, ieder met zijn eigen verhaal en achtergrond. Verhalen die de moeite waard zijn om te horen. Heel inspirerend om mee samen te werken!

Zo vertelde Lisa over een voorval tussen haar vriend en haar. Een opmerking van hem was in het verkeerde keelgat geschoten. Hoe kon hij zoiets zeggen! Zij was ervan overtuigd dat haar vriend niet van haar hield, dat zij niet de moeite waard was. Eigenlijk wilde zij de relatie verbreken. Het voelde niet meer goed. Maar ja, zij was ook gek op hem. Lisa gaf aan van dat onmachtige gevoel af te willen. En ging aan de slag met de tools van COOL.

Wat heb je precies waargenomen en is het ook waar? Of is het wat je denkt te zien of te horen een gedachte, een mening die misschien niet waar is? Het is een wereld van verschil. Het is het verschil tussen gelijk en geluk. Lisa ontdekte waar de angel zat. Met het nieuwe inzicht kon zij opnieuw kiezen. Zij koos voor geluk en voor haar vriend. Het stroomt weer en Lisa straalt!

Wanneer de angel er uit is verandert een koel contact weer in een cool contact. Je communiceert weer op één golflengte met elkaar. Je voelt je vrij en tegelijkertijd weer verbonden. Vandaar COOL: communication on one line.

De studenten hebben dit animatiefilmpje gemaakt, waarin je kunt zien hoe simpel een conflict kan ontstaan. Gewoon omdat je een beeld hebt van iemand. En dat beeld bepaalt je gevoel en je gedrag. Van de meeste beelden zijn we ons niet bewust. Maar ook de onbewuste beelden bepalen hoe je je voelt. Herken je dat?

Wat vind je van het filmpje? Ik ben benieuwd en nodig je van harte uit dit te delen!

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen