De blinde vlek in conflicten. Van zicht naar inzicht.
28 november 2014 
1 min. leestijd

De blinde vlek in conflicten. Van zicht naar inzicht.

We waren collega’s op hetzelfde advocatenkantoor. Hij was tevens mijn baas. Ik mocht hem graag en werkte er met plezier. Tot die ene dag waarop hij zei: “Zie je niet wat je doet?!!” 

Het conflict was geboren. Ik voelde me aangevallen. Vanzelfsprekend diende ik hem van repliek. Tenslotte was ik niet voor niets advocaat. “Waar heb je het over!”  De bewijslast rustte bij hem.
Daarmee was het gezegd. En de toon was gezet.

Ik had geen idee waar hij het over had. Ik was mij enkel bewust van hoe ik mij voelde. Aangevallen en afgewezen. Boos en teleurgesteld. Zag hij niet dat ik mij volledig inzette voor dit kantoor. Dat ik wel wat hulp kon gebruiken in plaats van tegen gewerkt te worden? Hoe kon hij?!

Waar ik mij nog het meest voor geneerde was het feit dat ik als advocaat zelf in een conflictsituatie belandde. Dat was absoluut niet wat ik wilde. Onze relatie verslechterde. We kwamen steeds verder uit elkaar te staan en ik wist niet hoe ik dat moest oplossen. Het machteloze gevoel, de frustratie.

Waar ik geen zicht op had was mijn eigen aandeel in het conflict. Mijn eigen blinde vlek. Ik kwam er een jaar na mijn vertrek van dit kantoor achter. Ik noem het de angel.
Ik heb uit zijn woorden (onbewust) afgeleid, dat ik niet goed genoeg was.
Dat heeft hij nooit gezegd, ik heb het ook nooit gevraagd. Ik heb hem er wel om veroordeeld. En dat was niet terecht. Mijn gevoel is alleen maar van mij.

Met dit inzicht ben ik teruggegaan naar hem en heb mijn excuses aangeboden voor mijn conclusies en mijn gedrag. Met trillende knieën. Maar ik was helder over het feit dat ik mijn energie weer terug wilde, niet meer die spanning wilde ervaren elke keer als ik hem ergens tegenkwam of er alleen maar aan dacht. Het heeft mij bevrijd. Ik voel me weer verbonden met het kantoor, ook al hoef ik er niet meer te werken. De last is weg. De angel is er uit.

Voor mij een enorme eye-opener om te ontdekken dat ik het wetboek niet nodig heb om een conflict te kunnen oplossen duurzaam en naar tevredenheid. Het heeft mij geïnspireerd het roer om te gooien en in 2001 mijn eigen bedrijf te starten. De schaamte ben ik voorbij. Ik weet dat ik niet de enige ben. Met de krachtige tools van transformatieve conflictoplossing help ik mensen graag, zodat zij zelf in staat zijn hun issues op te lossen, naar tevredenheid. Onafhankelijk van de ander of de omstandigheden. Hoe mooi is dat! Ik word er heel blij van en deel het graag.

Meer weten? Altijd vanharte@wel-com.nl

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen