Dilemma

Hij fietste van Nederland naar Zuid-Spanje, een prachtige tocht. In totaal 144 uur op de fiets. Ruim 3 weken samen met een vriend. Twee lekke banden was het enige wat voor enig oponthoud had gezorgd. Ik vroeg hem naar de mooiste momenten, en naar de momenten die op een andere manier impact hadden gehad. Dat waar je het eigenlijk niet zo over hebt.

Hij vertelde: “We reden langs een enorm langgerekt kanaal dat aan de zijkanten bedekt was met een schuine betonnen wand. Op een gegeven moment zag ik een hert in het kanaal zwemmen. Hij kwam er niet meer uit. De wand was te glad. Ik wist niet wat ik moest doen. Ik kon niets doen. Het was er afgelegen, niemand te bekennen. Het hert zwom naar ons toe en keek mij met grote ogen aan, keerde zich daarna om en zwom weg. Het voelde zo enorm naar. Ik kan daar dus van wakker liggen. Dat machteloze en schuldige gevoel.”

Je staat er bij, je kijkt er naar en je kunt niets doen. Terwijl je dat wel wilt. In het kanaal springen is geen optie, wegfietsten voelt ook niet goed.

Herken je dit soort situaties ook? Een dilemma: het lijkt of je geen keuze hebt. Het gebeurt gewoon onderweg tijdens een vakantie. Maar het gebeurt dagelijks.

Zo sprak ik gisteren een werkgever die zei: “Ik weet niet goed wat ik moet doen. We hebben medewerkster die hier al 15 jaar werkt. Ik maak me zorgen om haar omdat ze zo nerveus doet, niet lekker in haar vel zit. Maar ja wie ben ik om daar iets van te zeggen. Ik wil niet de indruk wekken dat ik haar kwijt wil, aan de andere kant gaat het zo ook niet goed. Straks heeft zij een burn-out.”

De werkneemster aanspreken voelt niet goed, maar er niets van zeggen is ook geen optie. Ondertussen zeurt het door.

Een lose-lose situatie. Ook al krijg je begrip van de hele wereld, of goedbedoelde adviezen. Het dilemma blijft op de één of andere manier bestaan. Het voelt eenvoudigweg niet goed. Rationeel lossen we het op, maar het lost niets op. Het helpt niet. Onderhuids en onbewust speelt er van alles mee, waardoor je het issue niet echt oplost.

Ik ben benieuwd of jij dit herkent.  De onmacht, het gevoel niet de juiste keuzes te maken. Hoe los jij het op? Wil je het delen? Geef graag je reactie hieronder in het commentaarveld.

 

Download het gratis ebook: “Wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Wel wat het met je doet!” 

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen