Dwangneurose
07 september 2017 
in Blogs
1 min. leestijd

Dwangneurose

Hoe vaak controleer jij het slot van de auto? Hoe vaak check jij of de lichten uit zijn en de voordeur op slot?

Het lijkt alsof je jezelf of anderen niet vertrouwt. En meestal heb je daar goede redenen voor.

Neem bijvoorbeeld Daan. Hij vertrouwt zichzelf niet. Elke keer wanneer hij zijn flat verlaat, controleert hij ten minste 50 keer of de deur op slot zit. Als buitenstaander vind je dit misschien raar. Hoezo 50 keer? Eén of twee keer is toch voldoende? Voor Daan niet. Hij doet dat 50 keer.

Eén van onze lifecoaches begeleidt Daan. Hij vertelde:

“Ik liet Daan zien, dat hij een keuze had. Een keuze om anders naar dezelfde situatie te kijken en dus ook anders met die situatie om te gaan. Daan kon zien dat hij deze situatie zelf in stand hield en dat hij daar baat bij had. Zo was Daan ervan overtuigd dat hij echt niet te vertrouwen was in het afsluiten van de deur. Een hardnekkige overtuiging.

Klinkt misschien raar, maar voor Daan werd het ineens helder. Daan zag in dat hij zelf kon bepalen of hij te vertrouwen is. Nu sluit hij de deur af. Als geheugensteun drukt hij met zijn vinger op het slot. Wanneer hij zijn flat verlaat en beneden in de hal staat, dan voelt hij zijn vinger en weet hij dat de deur gesloten is. Hij kan daarop vertrouwen. Hij hoeft niet terug naar boven. Daan kan ontspannen.”

Eén kleine verandering, een wereld van verschil.

 

Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet!  Bestel hier je E-book.

 

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen