Het brein van Valentijn
14 februari 2023 
3 min. leestijd

Het brein van Valentijn

Valentijnsdag

Hoe is het voor jou op deze dag? Heb je iemand verrast met bloemen? Heb je zelf iets gekregen? Of vind je het allemaal onzin?

Wat het ook is. Het is een leuke gelegenheid om bij stil te staan.

Misschien had je wel iemand iets willen sturen.
Misschien had je iets verwacht maar niet gekregen.

Herken je dit? Twijfel, onzekerheid? Gevoelens van teleurstelling of afwijzing?

Het zijn gevoelens die we liever niet hebben. Het herinnert aan pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden. Ooit meegemaakt, dus dat nooit meer. Geen risico nemen.

Het lijkt nergens over te gaan en toch gaat het wel degelijk ergens over.

Om teleurstellingen goed te kunnen begrijpen is het handig om iets meer te weten over de werking van het brein.

Ik neem je even mee.

In de loop van de evolutie zijn er drie breinen ontstaan.

  1. Het reptielen brein (hersenstam)
  2. Het emotionele brein (limbisch systeem)
  3. Het cognitieve brein (de neocortex oftewel het homosapiensbrein). Dit is het jongste gedeelte van het brein.

Over het reptielenbrein hoef je je niet druk te maken. Dat functioneert vanzelf. Het heeft alles met overleven te maken.

Heel handig wanneer er iets is waardoor je direct moet reageren. Bijvoorbeeld in geval van brand of een kind dat ineens de weg oversteekt. Je hebt er weinig tot geen invloed op. Je hebt geen tijd om er over na te denken. Je reageert instinctief.

Automatisch produceert het lichaam adrenaline en cortisol (stresshormonen). De bloeddruk gaat omhoog, je ademhaling gaat sneller, de spieren spannen zich aan, je bloed wordt dikker. Kortom alles is ingericht om te overleven. Je bent klaar om te vechten, te vluchten of te bevriezen.

Het emotionele brein is verantwoordelijk voor je gevoel, je gedrag en besluitvorming. Het heeft niets met taal als zodanig te maken. De positieve gevoelens van liefde, plezier en geluk is wat we elke dag zouden willen hebben en in overvloed. De negatieve gevoelens van alleen-zijn, verdriet en angst proberen we het liefst te vermijden. Helaas krijg je het er allemaal gratis bij.

Zo kun je ineens uitvallen tegen je partner, terwijl je niet direct begrijpt waar het vandaan komt. Of de teleurstelling wanneer je die ene baan niet krijgt of simpelweg vergeten wordt met Valentijsdag.

Het voelt niet goed. Dat is een probleem dat opgelost moet worden.

Het rationele brein (neocortex) is verantwoordelijk voor het analyseren en oplossen van problemen. We bedenken van alles om het op te lossen. Rationeel. Gevoelens vergeten we gemakshalve. Daar wil je ook niet aan denken. Dat was pijnlijk.

Je herkent vast wel het verhaal dat je jezelf vertelt die elke teleurstelling begrijpelijk maakt. Logisch dat ik die baan niet kreeg of geen bloemen met Valentijsdag.

Er zit helaas geen enkele logica in en met begrip los je de teleurstelling niet op. Het rationele brein probeert je te beschermen tegen pijn en teleurstelling. Alsof dat mogelijk is.

Hoe zou het zijn om het risico opnieuw te nemen. Voor de liefde en het leven zelf? Voor jouw geluk?!

Stel dat je het niet verkeerd kunt doen? Stel dat je vandaag gewoon een nieuwe kans hebt om te ontdekken, te groeien, te ervaren, lief te hebben?

Stel dat je geen reden nodig hebt en ook geen excuus? Gewoon omdat je het niet verkeerd kunt doen. Want:

Jij bent om van te houden
Jij bent goed genoeg
Jij bent!

Weet je nog hoe fijn het was als kind om iemand blij te maken met de tekening die je hebt gemaakt? Dat is liefde. Niemand hoeft het mooi te vinden, niemand hoeft dank je wel te zeggen. Niemand hoeft toestemming te geven of het goed te keuren. Er is geen schaarste. Er is overvloed. En het voelt super goed! Dat is onvoorwaardelijke liefde.

Ik heb lang gedacht dat ik de liefde kwijt was, verloren had. Totdat ik ontdekte dat ik er niet naar op zoek hoef te gaan. Het is er, het was er, het zal er altijd zijn. Je kunt mijn verhaal lezen in "Opgelost!"

Je hebt een ander niet nodig. Luister naar jouw hart. Geef wat jij nodig hebt. Begin zelf, elke keer opnieuw. Gewoon vandaag. Het is er een mooie dag voor. Neem risico voor de liefde zelf.

Ik heb je lief.

Te quiero.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen