Doodongelukkig door dyslexie? Het kan anders!
04 april 2019 
in Blogs
3 min. leestijd

Doodongelukkig door dyslexie? Het kan anders!

Afgelopen maandag was ik bij de boekpresentatie “Dyslexie als kans” in Amsterdam. En de stichting maakt haar belofte waar. Te gast was onder meer Gershwin Bonevacia, de stadsdichter van Amsterdam. Na afloop sprak ik met hem. Zijn verhaal is inspirerend en met zijn toestemming deel ik het graag met je.

Hij is dichter en dyslectisch. Hoe dat kan? Gershwin vertelt over zijn TEDtalk bij de universiteit in Nijmegen. Dit is zijn verhaal.

In 2012 deed ik mee met een literatuurprijs voor jonge schrijvers.
Daar droeg ik dit gedicht voor:

Regendagen.
Ik ben regendagen gaan waarderen is
Grijze wolken kijken boos
De kleur maakt het somber
Het ritme waarop de druppels neerkomen op mijn dak zegt: ga maar lekker slapen
Ik droomde at ik in de regendans
Zij bidden voor regen zodoende regendans
Maar regen laat zich niet sturen, regen stuurt
Ik ben regendagen gaan waarderen
Regendagen brengen structuur.

Ik had een spellingfout gemaakt en werd daar op geattendeerd. Ik verontschuldigde mij meteen met het feit dat ik dyslectisch ben. Ik dacht waar haal ik ook de arrogantie vandaan om hier een gedicht voor te dragen. Ik kreeg een flashback van een moment in mijn leven, ik was een jaar of 10. Ik moest een sonnet van Shakespeare voordragen. Toen ik begon te lezen, gingen de woorden draaien. Ik kreeg het warm en begon te transpireren en was nog maar op de helft. De leraar vroeg of ik begreep wat ik las. Dat deed ik niet. Het was niet erg ik kon weer gaan zitten met de opmerking dat poëzie niet voor iedereen is.

De leraar hoefde het niet te zeggen, maar ik voelde mij dom. Ik herken vele situaties dat ik mij zo voelde. Toen ik twee jaar later te horen kreeg dat ik dyslectisch was, hoopte ik nog dat het iets van tijdelijke aard zou zijn. Helaas, ik moest elke keer weer door die ellende. Ik werd er doodongelukkig van, hoeveel bijlessen ik ook volgde.

Er was in die tijd een vrouw die naar mij keek en zei: Ga op zoek naar je kracht. Duurt het lang dan ben je meestal eerlijk.

Diezelfde vrouw kwam ook naar me toe bij de poëzie-wedstrijd in 2012.

Toen zij zei: Laat niemand je vertellen dat je iets niet kan en zeg nooit sorry voor het feit dat je dyslectisch bent. Je kunt dan wat spellingsfouten hebben, maar de manier hoe je er staat, de rust die je uitstraalt tonen mij dat je je passie gevonden hebt.

Die woorden gaven mij net dat beetje zelfvertrouwen om mee te doen met een poëzie-cursus. En elke keer weer deed ik nog een cursus. Ik kwam er achter dat ik misschien wel doordat ik dyslectisch ben zo goed ben in dichten. Vanaf kinds af aan vind ik het mooi om met taal en woorden bezig te zijn. Misschien moet ik twee keer zo scherp zijn. Het maakt me twee keer zo goed.

Het negatiefste aan dyslectisch zijn is niet dat ik niet weet hoe je bepaalde woorden moet schrijven. Het was dat ik moest opgroeien met een groot gebrek aan zelfvertrouwen in zo’n cruciale fase van je leven. Het moeilijkste is te geloven dat je het kunt.

Er was een vrouw die mij net dat kleine beetje zelfvertrouwen gaf waardoor ik ben gaan geloven dat ik het kan. De vrouw die ik tegen mij zei dat ik op zoek moest gaan naar mijn passie. Diezelfde vrouw die er was bij die literatuurwedstrijd. Ik ben die vrouw eeuwig dankbaar.

Iedereen kan zo’n iemand zijn. Ongeacht opleidingsniveau, ongeacht alles. Zelfvertrouwen is cruciaal om te worden wie je bent en te staan waar je voor staat. Dat is het gemakkelijkste wat we kunnen doen. We kunnen niet allemaal naar de fancy scholen en dure opleidingen volgen. Simpelweg geloven in iemand en de potenties herkennen.


Die vrouw die zo tegen mij sprak was overigens mijn moeder.

We kunnen allemaal een beetje als mijn moeder zijn.

De HOI Foundation heeft als missie het beeld van dyslexie te veranderen van stoornis naar een brein dat anders werkt en eigen voordelen en nadelen heeft. Moderne wetenschappelijke onderzoeken onderbouwen deze visie. Het is tijd dat dyslectische mensen vol zelfvertrouwen hun talenten gaan ontdekken en benutten. Zonder schaamte of angst. Om de voordelen te versterken plus de nadelen te ondersteunen brengt HOI diverse tools.

Het boek Dyslexie als kans is te verkrijgen bij de stichting via info@hoi-foudation.nl. Ik kan het van harte aanbevelen.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen