Becoming Michelle Obama
18 april 2019 
in Blogs
3 min. leestijd

Becoming Michelle Obama

Wat een feest om gisteravond samen met mijn dochter naar de Ziggodome te gaan voor een avond met Michelle Obama. Wat een mooie en inspirerende avond. Vol passie en met humor vertelt Michelle over haar leven.

Kijk hier naar een impressie gemaakt door de NOS.

Een verhaal waarin je je herkent, ook al heb je niet haar huidskleur, haar religie, woon je niet in Amerika en ben je al helemaal geen first lady. Ik herken me er in ieder geval in. Van kinds af aan wilde ik het al goed doen, presteren, de top bereiken, carrière maken. Alsof er een weg was die je moest gaan en die je dan bij die top kon brengen.

Michelle ObamaElke keer wanneer ik een top had bereikt zou je kunnen denken dat het dan genoeg was. Nee helaas. Sterker nog, ik zag de top waarop ik stond maar even en keek weer naar een volgende top. Het was nooit goed genoeg en ik had het niet door. Iemand heeft mij ooit voorgehouden dat er geen kaas is aan het eind van de tunnel. En dat klopt ook. Je moet het wel eerst ontdekken en ervaren. Begrijpen waar het echt over gaat en wat belangrijk is. Wie wil je zijn? Nog niet zo eenvoudig en ook niet eenduidig vast te leggen.

Tijdens haar periode in het witte huis was er weinig aandacht voor de vraag wie wil Michelle wilde zijn. De aandacht ging naar het dienen van het land. En dat heeft zij voor mij op buitengewone wijze gedaan. Het combineren van het moederschap en de functie van first lady heeft zij op haar eigen authentieke wijze heeft ingevuld. In haar boek beschrijft zij niet allen de successtory, maar haar hele verhaal en dat maakt het zo mooi. Haar frustratie en onzekerheden en kwetsbaarheid laat zij zien. Dat maakt het ook zo toegankelijk en herkenbaar.

Ik denk dat wij allemaal geconfronteerd worden in het leven met gevoelens van onzekerheid en zorgen of we het wel goed doen. Zeker wanneer we door anderen naar beneden worden gehaald, omdat je kleur of religie hen niet bevalt. Hoe handhaaf jij je in zo’n situatie. Heb je ook wel eens het idee of je op het verkeerde feestje bent. Dat je genegeerd wordt of buitengesloten? Of gekleineerd? Het voelt allesbehalve goed en veilig.

De kunst is dat gevoel van “niet goed genoeg zijn” of “waardeloos” te transformeren. Michelle vertelde dat Barack haar altijd voorhield om te kijken naar het doel waar je voor staat en je niet teveel laat afleiden of verleiden om je te verdedigen of in de aanval te gaan. Wijze les om je vast ge houden aan datgene waar je voor staat.

“If they go low, we go high”, aldus Michelle. En zo is het. Laat niemand je wijsmaken dat je op de één of andere manier niet deugt of minder bent. Om geen enkele reden. We hebben zoveel meer met elkaar gemeen dan we verschillen. En als je om je heen kijkt, dan denk je misschien dat er zoveel gedoe is in de wereld. En ja dat is er ook. Maar als je nog een keer kijkt dan zie je dat er ontzettend veel goed gaat.

Gek genoeg blijven negatieve dingen beter hangen, maar het positieve is er in alle grootsheid. Elke dag is er weer een dag om je te verwonderen en dankbaar te zijn voor het leven zelf en alles wat goed gaat. Die kleine dingen die er zo toe doen.

Op dit moment volg ik een coachingsprogramma en daarin kreeg ik de opdracht om 200 dingen op te schrijven waar ik blij van wordt. Ik kan het je van harte aanbevelen. Het lijkt veel, maar doe het maar eens, zodat je je weer bewust wordt van alle geschenken. Alles wat jouw geluk dient, zoals met blote voeten lopen door het gras of een mooie zonsondergang.

Ik word er blij van en dat vult mijn accu in ieder geval elke keer weer. Dat gecombineerd met mijn passie en missie om verschil te maken, maakt mij unstoppable. Als ik kijk naar Michelle Obama, dan bedenk ik mij eens te meer dat oud worden altijd nog kan en dat dit pas het begin is!

Becoming who I want to be is een keuze die ik kan maken. En hoe lekker is dat. I’m every woman.

Michelle heeft een verhaal net als jij en ik. Wanneer we onze verhalen delen, dan herkennen we onszelf en voelen we verbinding. Juist ook door kwetsbaar te durven te zijn. Dan ervaar je het buitengewone in het gewone menselijke. Dan voel je dat er hoop is en een toekomst voor ons. Mij heeft deze avond weer enorm geïnspireerd en ik hoop dat ik met deze blog jou ook heb geïnspireerd om te worden wie jij bent! En je leven voluit te leven.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen