Ruzie om één sinaasappel
14 juli 2016 
1 min. leestijd

Ruzie om één sinaasappel


Twee vrouwen vochten om de laatste sinaasappel in de winkel. In de angst dat de vrouwen de sinaasappel niet zouden bemachtigen, werden zij elkaars vijanden.
“Ik was eerst, hij is voor mij.”
“Niet waar!”

Beide vrouwen claimden hun recht op die sinaasappel.
Misschien denk je nu: boeien! Wat interesseert mij een sinaasappel, het gaat nergens over. Ik kan me dat voorstellen. Maar toch nodig ik je uit verder te lezen. De sinaasappel staat ergens voor. Kijk maar eens om je heen, in je familie, op je werk. Overal zijn situaties waar mensen hun rechten claimen. Om welke reden ook. Het is van mij. Ik was hier het eerst. Ik heb het nodig. Herkenbaar? I, me & mine.

Het lijkt heel erg voor de hand te liggen om de sinaasappel te delen. Ieder de helft. Dat is gewoon eerlijk. Maar is het probleem dan echt opgelost? Krijgen de vrouwen waar zij ook echt behoefte aan hebben? Hoe zit het met hun relatie?

Wanneer je doorvraagt en de angel er uit hebt, dan is het eenvoudig op te lossen. Dan is er niet meer een jij tegen mij. Maar een wij: jij en ik. Dan hoor je elkaars verhaal. Je hoort waarom de ander de sinaasappel nodig heeft.

De ene vrouw gaf aan de schil nodig te hebben voor een gerecht dat zij die avond voor haar gasten wilde klaarmaken. De andere vrouw gaf aan het sap nodig te hebben voor haar zieke kind.

De één de schil, de ander het sap. Zo kregen de vrouwen allebei wat zij wilden. Voor de 100%. Beiden tevreden. Dat is de kunst en de kracht van transformatieve conflictoplossing. Dat bereik je wanneer de angel er echt uit is. Dan is er ruimte, dan voelen mensen zich weer verbonden. Dan denk je met elkaar mee. Dan wordt het echt eenvoudig om een probleem op te lossen. Welk probleem dan ook.

Kijk maar naar het aantal echtscheidingen dat alleen maar lijkt toe te nemen. Wanneer de angel er niet uit is, dan verleg je het probleem. Maar de ellende blijft, de strijd om geld, spullen en kinderen. Niemand die dat diep in zijn/haar hart wil. Toch doen we dat. We weten niet dat het anders kan. Hoe je dit soort problemen echt kunt oplossen. Ieder de helft lijkt soms zo praktisch en eerlijk. Maar ben je ook echt tevreden? Draagt het bij aan jouw eigen geluk en het geluk van een ander?

Wil je het anders? Het kan! Wij leren het jou zodat jij het anderen kan leren. Niet omdat het moet, wel omdat het mogelijk is. In september starten we met een nieuwe groep. Je bent vanharte@wel-com.nl om de kunst en kracht van transformatieve conflictoplossing te ervaren en toe te passen. Met minder moeite, resultaten die vervullen!

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen