Oog om oog, tand om tand
05 februari 2015 
1 min. leestijd

Oog om oog, tand om tand

Elke actie lokt een reactie uit. Het is van alle tijden. Het is wat mensen doen. Herken je de machteloosheid? De behoefte om een daad te stellen, om wraak te nemen? Terug te vechten?

Helpt het? Voelt het goed? Ben je tevreden? Lost het iets op?

We zeggen vaak:

Ja maar, ….ik moet wel, ik kan niet anders, wat zou jij doen in mijn plaats? 

Ik hoor vaak dezelfde verhalen, dezelfde excuses. Ik begrijp deze ook. Het zijn ook mijn verhalen, mijn excuses. In een strijd staan we altijd aan de goede kant. Is je dat opgevallen? Hoe zou dat voor de “vijand” zijn? Misschien denkt hij/zij wel hetzelfde. Wanneer je een ander ziet als de vijand, dan gedraag je je daar ook naar. Het rechtvaardigt je eigen gedrag. Het lost alleen het onderliggende probleem niet op. Sterker nog, je doet er aan mee om het conflict in stand te houden. Veelal onbewust. Dat geldt voor iedereen. Ver weg en heel gewoon dichtbij huis in je eigen leven, je familie, de buurt waar je woont, je werk.

Gelukkig kan het anders. En dat is goed nieuws. En daar kun je zelf iets aan doen, daar heb je de “vijand” niet voor nodig. Het vraagt wel iets van je.

Een van onze deelnemers in de TOPopleiding ging op onderzoek naar haar eigen aandeel in het conflict met haar ex-man. Zij waren goed uit elkaar gegaan jaren geleden, en hadden ogenschijnlijk geen echte ruzie. Maar toch was de oude wond niet geheeld. Zij ontdekte dat er nog steeds iets was wat in de weg zat en eerlijk gezegd popte dat steeds weer op als een vast patroon.

Met de tools uit de opleiding ging zij aan de slag en ontdekte waar het echt om ging. Met dit inzicht kon zij zelf iets anders doen dan voorheen. Heel bijzonder om te ervaren dat zij hierdoor weer op één golflengte kwamen. De ruimte die was ontstaan, de vrijheid en het gevoel weer verbonden te zijn, was een enorm cadeau. Geen ruis meer op de lijn, ook al waren zij niet meer getrouwd.

En de kinderen? Die varen er wel bij. Geen loyaliteitsconflict meer. Haar zoon zei: “Wat mooi dat je weer met papa aan de praat bent”.

Wil je ook leren hoe je de angel uit een conflict haalt, voor jezelf en/of anderen? Resultaten die vervullen?
Op 16 en 17 maart beginnen we met een nieuwe groep in de TOPopleiding: de kunst van transformatieve conflictoplossing (mediation & lifecoaching). Je leert door te ervaren en daardoor beklijft het. Op jouw beurt ben je in staat om het door te geven. Waar je maar wilt, met wie je maar wilt. Effectief en transformatief. Lees meer>

Je bent altijd vanharte@wel-com.nl.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen