CD voor jou CD voor mij
11 mei 2016 
1 min. leestijd

CD voor jou CD voor mij

Wanneer mensen gaan trouwen of een kind verwachten, dan zie ik meestal stralende gezichten. Mooi is dat! Je voelt de liefde. Het tegenovergestelde is het geval wanneer mensen willen scheiden. Niemand die dan stralend bij mij binnen komt en dit aankondigt. Hooguit zie je opluchting, de knoop is doorgehakt. Er is een besluit genomen. We kunnen verder. We hebben genoeg van deze strijd of impasse. Maar nooit stralende gezichten. Interessant is dat.
Scheiden is gewoon pijnlijk. Het is totaal niet wat je voor ogen had toen je met elkaar in zee ging. Wat maakt het dat mensen niet meer samen verder willen. Voor mij is het gewoon een moment dat de emmer overloopt en je er geen zin meer in hebt.
Dan kun je er niet meer tegen. Dan is de maat vol. Interessant is om te kijken wat de emmer deed overlopen. De scheiding op zichzelf  is geen kunst. Dat kan snel geregeld zijn. Het zijn formaliteiten. Maar het proces zelf kan jaren duren door een eindeloze strijd. De angel is er dan niet uit. Het onderliggende probleem is niet opgelost. Dat blijft doorzeuren en komt in allerlei gedaantes en vormen gewoon weer terug. De CD’s zijn misschien gemakkelijk te verdelen, maar kinderen verdeel je niet. Dat maakt het ook zo ongelofelijk moeilijk en pijnlijk, voor alle betrokkenen om te scheiden. Het scheidingspapiertje zelf lost het niet op.

Ik hoor vaak zeggen ”Ik dacht dat het probleem opgelost zou zijn wanneer we gescheiden zijn”.

Helaas. Het zijn twee dingen. Het probleem is het probleem, de scheiding is de scheiding.
Toen ik nog als advocaat werkte deed ik weinig familiezaken. Ik voelde me vaak machteloos. Veel te veel emoties waar ik niets mee kon. Die eeuwige strijd en het getouwtrek om spullen of kinderen. Toen had ik niet de tools. Dat is nu anders. Wanneer mensen een oplossing willen waar iedereen tevreden mee is, dan ga ik graag met hen aan de slag. We lossen eerst het echte en onderliggende probleem op. Dat geeft zoveel rust en ruimte. Er ontstaat inzicht en wederzijds begrip. In de ruimte die daardoor ontstaat, is alles weer mogelijk.

Dan vraag ik of zij nog steeds willen scheiden. En dat kan ja en nee zijn. Maar wat het antwoord ook is, we doen dat op een manier dat iedereen tevreden is. Dan hoef je nooit te vechten over kinderen, spullen, omgang, etc. Dan regel je het gewoon samen, zoals je dat ook kon voordat de emmer overliep. Heel effectief: in vrijheid en toch verbonden. Zonder compromis of schikking. Dat is echte win-win, voor alle betrokkenen! Vader, moeder, kinderen en ook voor mij. Dunne dossiers en tevreden klanten!

Download het gratis ebook: “Wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Wel wat het met je doet!”

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen