Van dominant naar interessant!
14 december 2017 
in Blogs
1 min. leestijd

Van dominant naar interessant!

Bas is ondernemer in hart en nieren. Samen met Gert is hij aandeelhouder van een mooi bedrijf. Ruim 30 jaar keihard gewerkt, met alle ups en downs, maar daar klaagt hij niet over. Het hoort erbij. Maar nu is de maat vol. Hij schetst zijn situatie.

 “Ik kan niet meer. De bank hijgt in mijn nek, de crediteuren moeten betaald worden, mijn vrouw zegt dat ik aan mezelf moet denken! Ik sta met mijn rug tegen de muur en kan geen kant meer op. Er moet een oplossing komen en die is helemaal niet zo moeilijk. Als Gert dit contract tekent, dan hebben we een deal met de bank en kunnen we verder.”

Herken je dat? Het lijkt zo simpel. Er is een probleem dat opgelost moet worden. En die oplossing heb je ook bedacht. Alleen begrijp je niet dat de ander niet akkoord gaat.

“Iedereen werkt mee, behalve jij!”

Je voelt je afhankelijk en gevoelsmatig wordt de strop om je nek harder aangetrokken.

Ogenschijnlijk lijkt het simpel. Maar als het echt zo simpel was, dan was het al opgelost.

Wat speelt er onderhuids? Wat is er niet gezegd? Waar gaat het echt over?

Met Bas en Gert praten we over het ontstaan van de impasse, het vollopen van de emmer en alle frustraties die spelen. We komen bij de kern.

Ik hou Bas voor dat hij in zijn paniek en stress Gert met de rug tegen de muur aan zet. Hij moet tekenen. Bas domineert en dat valt bij Gert in het verkeerde keelgat. Ook al heeft Bas de beste bedoelingen. Hij bereikt niet het resultaat dat hij voor ogen heeft. Integendeel. Het wordt een machtsstrijd, een impasse die niets oplost. Langzaam valt het kwartje bij Bas.

Hij zegt:

“Ik wil helemaal niet dominant zijn, maar ik begrijp dat ik dat wel ben. Ik snap het! Ik ga vanmiddag koffie drinken met Gert. Er is wel ruimte voor oplossingen die ook voor hem werken. Ik zie dat nu. Interessant!”

Zijn gezicht klaart op. En dat van mij ook. Mijn dossier blijft dun.
Win-win in alle opzichten.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen