Gebrand om te winnen
04 februari 2021 
in Angst
3 min. leestijd

Gebrand om te winnen

Gebrand om te winnen
Sporters zijn gebrand om te winnen. Natuurlijk. Daar gaat het om in het spel.
En dat je kunt verliezen begrijpt elke speler. Het hoort er bij. Maar verliezen is niet wat je wilt. Je traint en speelt om te winnen. De hele voorbereiding is er op gericht. Logisch dat je teleurgesteld bent wanneer je verliest. Heel normaal, begrijpelijk en herkenbaar.

Ben jij een winnaar?
We willen allemaal winnaars zijn, niet alleen in de sport, maar ook daarbuiten. Op je werk of in je familie. Zie je de dagelijkse “strijd” om het grootste stuk taart of de onderlinge concurrentie op je werk? Wie maakt de meeste omzet, wie vraagt de meeste aandacht? Wie weet wat de beste manier is om het spel te spelen?

De magie van het spel.
Soms speel je het spel en dan gaat het fantastisch. Je denkt te weten wat het geheim van het succes is. Er wordt hard gewerkt, de inzet is groot. Er is teamspirit. De doelpunten die volgen zijn vanzelfsprekend. Niets zo mooi als in de flow van het spel te scoren en te winnen. Niemand die dan klaagt. Winnen voelt goed.

De strijd
Verliezen kan een groot drama zijn. Er staan belangen op het spel, sponsorcontracten, gezichtsverlies, degradatie. Misschien wel een ontslag. Het is bijzonder dat we ondanks dat we dat weten, toch zo bang zijn voor verlies. Je weet dat het kan gebeuren en toch is het lastig. De angst voor onzekerheid, de angst om te falen, de angst om niet meer mee te mogen doen, de angst voor alleen zijn. Het kan alles zijn. Verliezen voelt niet goed.

Teleurstelling
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Zo kun je een gespeelde wedstrijd niet terug draaien, noch overnieuw spelen. Mijn vader zei vroeger dat je dat verlies moet accepteren. Hij had gelijk, maar wat is het moeilijk om dat te doen wanneer je hoofd en je gevoel elkaar lijken tegen te spreken.

Hoe los je dat op?
Herken je dat de gebeurtenissen en gedachten zich in je hoofd herhalen. 

  • Waarom is dit gebeurd?
  • Wat is er misgegaan?
  • De scheidsrechter had beter moeten fluiten.
  • Waar doe je het voor? We verliezen toch
  • Ik sta er alleen voor
  • Waar is de support van het publiek of mijn team?
  • Mijn teamgenoten houden zich niet aan de afspraak

Gevoel
Wanneer we verliezen, dan voelt het niet goed. Het is een probleem dat opgelost moet worden. Tenslotte willen we winnen en gelukkig zijn. Gek genoeg zoeken we dan een oorzaak, buiten onszelf en daarmee ook de oplossing. Het liefst rationeel, het brein maakt overuren. En het rotgevoel blijft. Lost het iets op? Verandert er iets?

Is er iets mis?
Stel dat we met zijn allen zouden zeggen dat het lag aan de scheidsrechter en stel dat we die zouden vervangen, is dat dan een garantie voor succes? Of moeten we spelers vervangen of een trainer of de coach? Zou dat beter voelen? Zouden we tevreden zijn? Zou het dan kloppen? Onvrede op de werkvloer verandert vaak in een polarisatie, waarin iemand het veld moet ruimen. Het is wat we doen. Mensen maken “fouten”, waarop zij moeten worden afgerekend.

Tevreden
Interessant is de vraag of je ook echt tevreden bent? Wat is de beste oplossing? Wat voor de één prima is, is voor de ander een drama. Wanneer iemand wint is er ook een verliezer. Mensen kunnen we vervangen. Voor jou tien anderen. Alles is altijd mogelijk en dat gebeurt ook. Maar onnodig om te doen, wanneer dat niet het echte probleem is. Je verlegt het probleem maar lost niets op. Je wint er niets mee.

Toekomst
Er is altijd een nieuwe dag, een nieuwe kans om te spelen, om te verliezen maar ook te winnen. Spelen met vertrouwen, gefocust, met plezier en positieve energie is zoveel fijner en mooier dan spelen in angst om te verliezen. Is dat niet waar het allemaal om te doen is? Is dat niet de magie van de sport en het leven zelf om dat onderscheid te (leren) herkennen?

De snelste weg
Het begint bij mij. Wanneer het niet goed voelt, dan is dat mijn probleem. Dat heeft niets met iemand anders te maken. Gevoelens zijn persoonlijk. Zolang ik de oplossing van dat rotgevoel buiten mijzelf leg, zal ik het onbewust, onbedoeld en ongewild in stand houden. Maar als ik begrijp waar het vandaan komt, dan ontstaat er ruimte. Onderzoek de gedachten, onderzoek het gevoel. Stel je zelf de vraag waar het echt over gaat. Tenslotte begrijp je de realiteit. Daar heb je geen last van. Het probleem is gevoel.

Inzicht
Inzicht maakt de weg vrij. En dat is niet zo eenvoudig, maar wel mogelijk. Het goede nieuws is wanneer je dit in de kern begrijpt, dan kun je het echt oplossen. Je voelt je weer vrij en tegelijkertijd verbonden. De angel is er uit. Het is weer simpel. Je kunt verder spelen vanuit rust en vertrouwen. En dan is alles weer mogelijk.  Nieuwe dag, nieuwe kansen. Het klopt weer in je hoofd en in je hart. Je voelt weer verbinding. En wat is er leuker dan samen te spelen!

Zie hier een kort film van Floris, over wat zijn inzichten die hij kreeg door zijn deelname aan de TOPopleiding.

Wil je dit ook leren? Voor jezelf en/of anderen?
Neem een kijkje op TOPopleiding. Je hoeft geen topsporter te zijn, dat mag:)
Voor mensen die het verschil willen maken en tegenstellingen willen leren overbruggen in echte winst!

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen