Je snapt het als je het door hebt
30 maart 2016 
1 min. leestijd

Je snapt het als je het door hebt

Zo jammer dat Johan Cruijff is overleden. Een waanzinnige voetballer. Zijn spel, zijn inzichten, zijn quotes hebben velen geïnspireerd en mij ook.

De realiteit is niet zo moeilijk. We snappen dat allemaal. En er is geen grotere zekerheid dan de dood. Toch is het lastig wanneer je het gevoel hebt iemand te verliezen.

Het hoort bij het spel: je kunt winnen of verliezen of gelijk spelen. Meer opties zijn er niet. Het brengt een stukje onzekerheid met zich mee, wat we ook prettig vinden. Het is spannend. Er kan van alles gebeuren.

Met winnen hebben we over het algemeen geen moeite. Dat voelt goed. We worden er erg blij van. Gelijk spel is vaak iets lastiger (zeker wanneer je wilde winnen), maar verliezen is geen optie.  Gek genoeg. Enerzijds weten we dat het bij het spel hoort. Dat maakt het ook zo leuk. Maar kunnen we wel tegen verlies?

Waar gaat het echt om? Ik vroeg het aan een topsporter die ik deze week sprak. Hij voelde zich onzeker in bepaalde situaties en wilde dat wel anders. Hij bevestigde dat het niet gaat om het verliezen zelf, maar om het gevoel. De angst om tekort te schieten, mensen teleur te stellen, te falen. Tja en dan gaat het steeds minder goed. Die onzekerheid betreft niet de wedstrijd zelf, of de vraag of je gaat winnen of verliezen. Het is het onzekere gevoel komend van een oordeel dat je ooit over jezelf hebt geveld.

Je maakt een spelsituatie, het verliezen van de wedstrijd, persoonlijk, alsof er iets mis is met jou, als mens. Niet goed genoeg. Voor hem was het waar. Het voelt niet goed en ook al maak je deel uit van het team. Het voelt eenzaam.

Hij zegt: Je wint met z’n allen, maar verliezen doe je in je eentje.

We spraken verder. Wat win je vanuit die gedachte, dat oordeel? Hoe voelt het wanneer je die gedachte hebt? Wie geef je de schuld?

Het kwartje viel. Hij zag dat hij dit zelf deed en lachte: het zijn twee dingen, he? Ik knikte. De uitslag is de uitslag en wat jij ervan vindt, maakt de realiteit niets uit.

Je snapt dit als je het door hebt. Dan begrijp je ook dat je kunt sporten vanuit de angst te verliezen of vanuit het vertrouwen te winnen. Dat maakt het verschil in elke wedstrijd. En het mooie is dat de kans om te winnen aanzienlijk wordt vergroot. Hoe leuk is dat!

Dank Johan. Ook al hebben we elkaar nooit persoonlijk gekend. En ook al ben je er niet meer. Je inspiratie blijft.

Download het gratis ebook: “Wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Wel wat het met je doet!”

 

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen