Het is toch een spel?
13 september 2018 
in Blogs
1 min. leestijd

Het is toch een spel?

De realiteit is niet zo moeilijk. We begrijpen dat allemaal. In het spel kun je winnen of verliezen of gelijk spelen. Meer opties zijn er niet. Het brengt een stukje onzekerheid met zich mee, wat we ook prettig vinden. Het is spannend. Er kan tenslotte van alles gebeuren.

Met winnen hebben we over het algemeen geen moeite. Dat voelt goed. Je wordt er blij van. Gelijk spel is vaak iets lastiger (zeker wanneer je wilde winnen), maar verliezen is echt geen optie.  Gek genoeg. Enerzijds weet je dat het bij het spel hoort. Maar verliezen is toch van andere orde.

Waar gaat het echt om?
Regelmatig spreek ik met sporters. Ze beseffen allemaal dat het verlies er bij hoort, maar als je wilt winnen is het belangrijk om zo snel mogelijk uit dat rotgevoel te komen. Vaak denk je dat dat vanzelf gaat. Volgende keer beter. Tenslotte krijg je weer een nieuwe kans. En toch is dat niet zo simpel. Onbewust kan er van alles spelen waardoor je je onzeker voelt in een bepaalde situatie of in relatie met iemand anders. Een teamgenoot, de trainer coach, de scheidsrechter, mensen uit het publiek.

Het helpt niet om te zeggen: “Trek je er niets van aan.” Daarmee los je de onzekerheid niet op. Hoe goed bedoeld ook.

Het gaat om het gevoel. Misschien herken je dat wel? De angst om tekort te schieten, mensen teleur te stellen, te falen. Tja en dan gaat het steeds minder goed. Die onzekerheid betreft niet de wedstrijd zelf, of de vraag of je gaat winnen of verliezen.

Onbewust maak je een spelsituatie, het verliezen van de wedstrijd, persoonlijk, alsof er iets mis is met jou. Het voelt niet goed en ook al maak je deel uit van het team, het lost het gevoel  van eenzaamheid en machteloosheid niet op.

Je wint met z’n allen, maar verliezen doe je in je eentje”.

Wanneer je bewust wordt van wat er zich onbewust afspeelt dan kun je ook zien dat het anders kan. Goed nieuws! Dan kun je sporten vanuit de angst te verliezen of vanuit het vertrouwen te winnen. Dat maakt het verschil in elke wedstrijd. In elk leven.

En het mooie is dat de kans om te winnen aanzienlijk wordt vergroot. Hoe leuk is dat!

Je staat er niet alleen voor. We hebben elkaar ook nodig. Spreekt het je aan? Wil je dit ook leren en begrijpen?
Wil je plezier en resultaten die vervullen? Wees welkom!

Start vandaag met de online training: TOPsport – mentale training & coaching.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen