Imagine: Kerst zonder stress!
20 december 2018 
in Blogs
3 min. leestijd

Imagine: Kerst zonder stress!

Kerst is voor mij vooral een familiefeest. Samen koken, het huis versieren. Iedereen bij elkaar. Maar hoe bereik je dat doel, wanneer er zoveel verschillende belangen spelen, waar we rekening mee moeten en ook willen houden. De partners van onze kinderen hebben ook iets in de melk te brokkelen. De eerste kerstdag bij ons, de andere kerstdag bij de andere ouders. Het is een heel gepuzzel en voor je het weet krijg je er discussie over en is het feest van vrede en licht verandert in een strijd met donkere wolken.

Ik vind samen belangrijker dan welke dag we samen zijn. Mijn doel is dat ik op enig moment graag samen wil zijn en dat is wat ik tegen het hele gezin zeg. En eerlijk gezegd lost het zich dan vanzelf op, de kinderen denken mee en we vinden altijd een moment dat dat dan ook gebeurt.

En dit gaat enkel over het invullen van de behoefte aan samen en verbinding. En die behoefte is er het hele jaar door. Los van het fysieke samenzijn. En hoe meer ik die behoefte kan invullen, in vrijheid, hoe gelukkiger ik zelf ben, hoe gelukkiger mijn omgeving. Win-win.

Wanneer onderliggende problemen in relaties niet zijn opgelost dan kan het heel lastig zijn om op dit soort feestdagen een oplossing te vinden voor het enkel invullen van de dagen.

Ik dacht dat de problemen opgelost zouden zijn wanneer we eenmaal gescheiden zijn.”

Helaas. Zo kan een verzoek van één van de gescheiden ouders om dit jaar af te wijken van de omgangsregeling weer in het verkeerde keelgat schieten van de ander. Het zou allemaal heel leuk kunnen zijn en die wens is er ook, daar ben ik van overtuigd. Maar wanneer de angel er niet uit is, komt het gewoon op dit soort hoogtijdagen weer boven. Dan is het dubbel moeilijk om een oplossing te vinden waar iedereen tevreden mee is.

De kinderen dit jaar bij de ene ouder, volgend jaar bij de ander? Splitsen we de kerstdagen? Allemaal varianten om de vrede te bewaren, rust in de familie. Het lijkt ook zo logisch om dat separaat te doen, gescheiden van elkaar, tenslotte ben je niet voor niets gescheiden. Maar onderliggende issues worden daar niet mee opgelost, laat staan dat onze behoefte om samen te zijn is vervuld. De loyaliteit van kinderen wordt op de proef gesteld.

Imagine.

Hoe zou het zijn om samen kerst te vieren, met de hele familie? De hele aanhang, al dan niet samengesteld? Het maakt niet uit. Gewoon allemaal aanschuiven. En iedereen doet wat. De één bakt een taart, de ander versiert een boom, muziek in het huis of juist stilte. Wat zou jouw hart vervullen? Waar wordt jij blij van?

En tijdens het diner is er gelegenheid om even op te ruimen, schoon schip te maken. Tenslotte kun je niet veranderen wat er is gebeurd. Dat begrijpen we allemaal. Maar dat nare gevoel kan enorm in de weg zitten. Mooi moment om dat te adresseren. Daar zelf verantwoordelijkheid voor te nemen. En dan het glas te heffen en te zeggen:

“Sorry voor alles wat ik gedaan heb, waar ik mij eigenlijk voor schaam. Ik bedoelde het niet zo. Sorry van de ruzies. Ik was bang. Bang dat ik er niet toe deed. Dat ik niet mee tel. Dat ik niet belangrijk ben. Sorry dat ik je koud hebt gezet, dat ik je niet gezien of gehoord heb. Ik was mij er niet van bewust.”

We zouden elkaar ruimhartig vergeven en ervaren hoe prettig dat is. Hoe bevrijdend en verbindend. We zouden elkaar omhelzen en onze waardering uitspreken voor alles wat we als zo vanzelfsprekend aannemen, maar wat niet vanzelfsprekend is.

“Dank je wel dat jij er bent, dank je wel voor alles wat je voor mij hebt betekend, alles wat je hebt gedaan waar je helemaal niet toe verplicht bent. Dank je wel!“

Imagine.

Het is misschien niet eenvoudig . Er zijn zoveel redenen om het vooral niet te willen. Maar het is wel mogelijk! Stel je voor….
Het begint met de eerste stap. Ja ik wil dat!

Ik word er in ieder geval heel blij en gelukkig van wanneer ik van mijn klanten te horen krijg:

 “Weet je nog dat je zei, dat je ons samen aan het kerstdiner zag zitten, met onze nieuwe partners en onze kinderen? Het is inderdaad een feit. Het kan echt en is reuze gezellig. Geen pijnlijke emoties meer. En de kinderen stralen!”

Wil je dit ook leren? Voor jezelf en/of anderen?

We maken graag tijd voor je vrij om de mogelijkheden te bespreken die passen bij jouw behoefte. Stuur simpelweg een mail naar contact.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen