Stemadvies

Stemadvies

Het lijkt allemaal zo simpel. Je kiest een partij in de hoop dat deze zegeviert, of je selecteert een persoon met de verwachting dat hij of zij jouw belangen het best zal behartigen. 

Weet jij waarin ze verschillen? Ken jij alle partijprogramma's? Ik niet.

Als ik voor de één kies, lijkt het alsof ik tegen de ander ben. Kiezen is verliezen en dat is niet wat ik wil. 

Kun je winnen?
Als mediator heb ik geleerd dat het beste resultaat wordt behaald wanneer je handelt in het belang van zowel jezelf als de ander. 

En dat is zoveel gemakkelijker. Het geeft enorme voldoening, wanneer mensen tevreden de deur uit gaan, met een oplossing die zij zelf kiezen. Als mediator faciliteer je het proces, je legt niets op, je ondersteunt. Heel doelgericht en effectief.

En is dat ook niet waar de democratie over gaat? Je kiest en degene die de meeste stemmen krijgt, behartigt het belang van de meerderheid èn de minderheid. Maar wie doet dat het beste? Wie luistert

Overbruggen tegenstellingen
Mijn voorkeur gaat steeds meer uit naar mensen die tegenstellingen kunnen overbruggen.Mensen die voorbij hun eigen partijpolitiek en (voor)ingenomen standpunten durven te kijken naar wat echt belangrijk is. 

Waar vind je elkaar dan? In datgene wat we met elkaar gemeen hebben. En misschien stoppen met te denken dat we dat weten. En misschien ook wel stoppen met te denken dat we weten wat de beste manier is om iets voor elkaar te krijgen.

Een leuke uitdaging. Maar zoveel gemakkelijker wanneer je dat door hebt. 

Keep it simple
Cruijff zei ooit: voetballen is simpel, maar het is nog niet zo eenvoudig om simpel te voetballen. 

Waarom? Misschien wel omdat iedereen er wel wat van vindt. Het beter weet dan een ander, hoe en waar de bal naar toe gespeeld moet worden. 

Ik denk dat het in de politiek niet zoveel anders is. Het is fijn wanneer we ons realiseren waar het echt over gaat en wat belangrijk is. Bij voetbal is het voetballen, samen spelen. Wat is dat in een land? Samen leven, samenleven....

Zo kun je oplossingen vinden die door iedereen worden gedragen, waar mensen echt tevreden mee zijn. Wat het samen leven prettiger maakt. 
Niet altijd gemakkelijk, toch is het mogelijk! 

Stemrecht
Het is aan mij of ik gebruik wil maken van mijn stemrecht. Ook al is de invloed misschien beperkt, ik wil er toch gebruik van maken en ben er dankbaar voor dat het kan.

Dus ik heb mijn keuze gemaakt. Geen idee of het de juiste keuze is. 
Toch voelt het goed. 

PS. Vind jij het lastig om keuzes te maken? Op je werk of in je familie? 
Wil je weten hoe je gedoe kunt oplossen naar tevredenheid voor jezelf en anderen?
Het kan! Compromisloos en zonder strijd.

Je ontdekt het 23 november in Kerkrade:
Theatercollege Opgelost!
Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen