Wat is jouw doel?

Dit seizoen ben ik mental coach van heren 1 HGC (een hockeyteam uitkomend in de hoofdklasse).  Bij aanvang van het seizoen vroeg ik hen: “Wat willen jullie bereiken dit jaar? Wat is jullie doel?”

Het antwoord was helder: “Het behalen van de play-offs! Dat is de afgelopen 6 jaar niet gelukt. We blijven hangen in de middenmoot. En het lijkt wel of we steeds verliezen in de laatste 10 minuten van de wedstrijd.”

Wanneer je tot vlak voor het einde van de strijd gelijkwaardig bent, dan heb je in mijn optiek ook de capaciteiten om te winnen. Supergaaf om met dit team aan de slag te gaan. Een team dat niet alleen wil winnen, maar ook wil leren.  Mentaal wil groeien en ontwikkelen.  Daar is veel winst te behalen.

Om een voorbeeld te geven. Iedereen weet dat je je mond moet houden tegen een scheidsrechter. Dat heeft namelijk geen enkele zin. Bovendien loop je het risico dat je een kaart krijgt. Rationeel snap je dat wel, maar in het vuur van het spel lijk je dat totaal te zijn vergeten. Dan vecht je tegen de scheidsrechter en terwijl je dat doet gaat het spel door. De bal is al weer ergens anders met alle mogelijke gevolgen van dien.
Heel gewoon menselijk gedrag. Buitengewoon is het wanneer je dat kunt veranderen. En dat begint bij jezelf. De scheidsrechter gaat dat namelijk niet doen. En ook je teamgenoten, de coach of de tegenstander niet. Maar wees blij. Je kunt het ook zelf!

Belangrijk is je bewust te worden van wat er op zo’n moment onbewust speelt. Er gebeurt iets in de wedstrijd. De scheidsrechter neemt een beslissing. Jij had totaal iets anders verwacht. Dat kan raken. Emoties spelen op. Wat doet het met jou? Welke rol spelen deze emoties? Wat kun je daarvan leren? Het lijkt misschien soft, maar het tegendeel is het geval. Wanneer je dat begrijpt dan begrijp je ook dat je een mogelijkheid hebt om het anders te doen. Om snel uit die strijd te komen, je weer om te draaien en te hockeyen. Dan groei je en ontwikkel je je eigen potentieel.

Dan zegt een speler vol trots en met een big smile tegen mij: “Zag je dat? Ik zei niets tegen de scheids!” Daar word ik zo blij van. Dat komt van binnenuit, dat is het inzicht dat verschil maakt in de wedstrijd, allereerst voor hemzelf en daarmee voor het hele team. Dat geeft plezier in de sport, in het leven. Dat is pas echt winnen!

Geweldig om daaraan te kunnen bijdragen. Ik zie prachtige wedstrijden en ben super trots op dit team. Afgelopen zondag hebben we de play-offs gehaald. Een prachtig resultaat!

Ben benieuwd of jij je herkent in dit verhaal. In de sport of elders in je leven. Dat je het gevoel hebt ondanks al je inspanningen niet het resultaat of doel lijkt te halen dat je voor ogen hebt. Hoe los jij dat op? Wil je het delen?

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen