De magie in het voetbal
09 mei 2019 
in Blogs
2 min. leestijd

De magie in het voetbal

Ajax heeft verloren en ook Barcelona is het niet gelukt om de finale te bereiken in de Champions League. Mineur in Amsterdam, mineur in onze familie. De kranten schrijven over een groot drama, anderen over de droom die uiteenspat.

Het is maar een spelletje, wil ik nog zeggen, maar dan krijg ik terug dat ik er niets van begrijp. En dat begrijp ik dan ook wel weer 🙂

Waar gaat het om?

De magie van het spel. De ene keer gaat het fantastisch en denk je te weten wat het geheim van het succes is. Er wordt hard gewerkt, de inzet is groot. Er wordt prachtig samen gespeeld. De doelpunten die volgen zijn vanzelfsprekend.  Niets zo mooi als in de flow van het spel te scoren en te winnen. Niemand die dan klaagt 🙂

Winnen voelt goed.

Wanneer we verliezen zijn we teleurgesteld. Begrijpelijk en gewoon menselijk. Je weet dat je het niet kunt veranderen. De wedstrijd is gespeeld, maar toch kan het blijven doorzeuren.

Verliezen voelt niet goed.

Herken je dat? Situaties die al gebeurd zijn, maar de teleurstelling blijft hangen.

Als een film herhaalt zich alles in je hoofd. Waarom is dit gebeurd? Wat is er misgegaan? De scheidsrechter had toch ook beter moeten fluiten? Of was het toch het publiek? Wat had ik zelf kunnen doen?

Wanneer we verliezen, dan voelt het niet goed. Het is een probleem dat opgelost moet worden.

Gek genoeg zoeken we dan een oorzaak, buiten onszelf en dus ook de oplossing.

Is er iets mis? Of denken we dat?

Stel dat we met zijn allen zouden zeggen dat het lag aan de scheidsrechter en stel dat we die vervangen zouden we dan een garantie hebben voor succes? Of moeten we spelers vervangen of een coach? Zou dat beter voelen? Zouden we tevreden zijn? Zou het kloppen?

We steken veel energie in het analyseren van wedstrijden. En allerlei “oplossingen” dienen zich aan. Spelers en coaches kun je vervangen. Maar onnodig om te doen, wanneer dat niet het probleem is.

Mijn tip: los eerst het echte probleem op. En dat gaat over gevoel! Erken je emoties. Het is ok om boos of teleurgesteld te zijn. Ik begrijp jouw boosheid en teleurstelling. Mensen begrijpen elkaar allemaal in dat gevoel. Toon begrip en los niets op.

En als het dan nog doorzeurt dan is de angel er nog niet uit. Dan speelt er meer.

Hoe je dat doet leer ik je in de online training TOPsport: de mentale winst. En als je weet hoe dat werkt wordt het spel weer leuk. Dan lig je niet meer wakker van een verloren wedstrijd, dan accepteer je het echt en dan win je!

Op naar de volgende wedstrijd. Met vertrouwen, in scherpte, in plezier en energie en prestaties die vervullen! En is het daar niet allemaal om te doen?

Is dat niet de magie van de sport en het leven zelf?

Ik ben benieuwd hoe jij verlies of een teleurstelling oplost. Deel het graag hieronder in het commentaarveld.

Meer weten? Altijd vanharte@wel-com.nl

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen