Er komt een vrouw bij de kapper
09 augustus 2022 
2 min. leestijd

Er komt een vrouw bij de kapper

Net begonnen
Ik was nog maar net begonnen met mijn eigen onderneming toen ik gevraagd werd om een mediationproject te leiden bij het Bureau Rechtshulp (tegenwoordig heet dit juridisch loket). Mediation naast rechtspraak werd het genoemd. Twee soortgelijke projecten waren al gestart in Middelburg en Haarlem.

Opening
Voor de opening van het project hadden we een programma nodig, Het moest een speciaal event worden waar velen voor uitgenodigd werden. Advocaten, rechters, mediators, mensen van het ministerie, etc etc. Eerlijk gezegd had ik niet veel zin in een praatje over hoe goed mediation is voor de maatschappij. Nee, ik wilde vooral laten zien dat conflicten normaal zijn. Dat het gewoon menselijk is en heel vervelend wanneer je er mee te maken hebt,.

Maar ook dat we het kunnen oplossen anders dan met een juridische procedure. Met hulp van (in dit geval) een mediator. Om dat te laten zien wilde ik een film maken. Ik had een heel klein budget voor die opening, maar waar een wil is zijn er vele wegen.

Ik ging naar de kapper
Mijn kapper Huub van Hairplaza ziet er artistiek uit. Ik vertelde hem van mijn plannen en vroeg hem of hij iemand kende die wist hoe je een film moet maken. Hij zei: "Dan moet je bij Willem Gunneman zijn".  Ik belde Willem en vertelde van mijn plannen en het budget. Willem zei: "Wat een mooi idee, we gaan het doen!"

Zes weken
We hadden slechts zes weken de tijd. Maar alles valt op zijn plek wanneer je iets echt wil. Zo vond ik een scriptschrijver die het verhaal wat ik wilde laten zien uitwerkte in een handig script. We vonden de locaties via moeders op het schoolplein die hun huis belangeloos ter beschikking stelden. Mensen uit mijn netwerk, ook mediators, die graag mee wilden spelen. En Willem wist nog een paar professionele acteurs te regelen.
Ik ben tot op de dag van vandaag dankbaar voor hun inzet en wat we in die korte tijd voor elkaar kregen.

Eén opnamedag
Met een klein budget moet het in één keer goed. Eén opnamedag voor de hele film die inmiddels een titel had: Ik heb gelijk. Niets is wat het lijkt.
Ondertussen vroegen we aan Centraal Beheer of we de reclamefilmpjes van hun mochten gebruiken ter gelegenheid van de premiere van de film. Ken je die reclames? Dat je denkt dat je vrouw vreemd gaat, maar in werkelijkheid een cabrio heeft gewonnen. Manlief had dat niet door.....niets is wat het lijkt:)

De premiere
Alle genodigden kregen ter gelegenheid van de opening van het project een zak popcorn en zo werd de premiere van de film een ware happening. Het vond allemaal plaats in de Buitensocieteit in Zwolle. En zo verscheen de film op het grote bioscoopdoek. Ik had het me niet kunnen bedenken, dat het gelukt was.

Award voor het 'beste' conflict
Bij een premiere hoort ook een award voor het beste conflict van het afgelopen jaar. Uiteraard zaten alle genomineerden in de zaal. Met tromgeroffel en spotlights werd de winnaar bekend gemaakt. Henk (een acteur) die deze rol meesterlijk vertoonde, was uiteraard stomverbaasd dat hij deze prijs had gekregen. Hij had er natuurlijk niet op gerekend, omhelsde zijn buurvrouw, rende over de banken naar voren een spoor van popcorn achter zich latend. Hij haalde een papiertje uit zijn jasje en bedankte zijn ouders, Janny van de hondentrimsalon en uiteraard zijn buurman Bernard, zonder wie dit conflict niet mogelijk zou zijn geweest. Een ontroerend moment, waar we allemaal om gelachen hebben. Misschien wel omdat het ook zo herkenbaar is.

Ik heb gelijk, niets is wat het lijkt....

Alles is mogelijk
Wat ik geleerd heb is dat alles altijd mogelijk is. Ik was helder over wat ik wilde. Een film maken en vooral verschil maken. En waar een wil is zijn er ontelbare wegen die je naar je doel leiden.
Zo is het ook met het oplossen van conflicten of ander gedoe waar je last van hebt. Als je het opgelost wil hebben, dan is alles altijd mogelijk. En waar nodig is hulp  dichtbij. Je begint bijvoorbeeld gewoon bij je kapper:)

Vraag
Wat was een moment in jouw leven, dat je iets voor elkaar kreeg wat je van te voren niet had kunnen bedenken dat dat zou kunnen. Laat het me graag weten!

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen