Ruzie in het familiebedrijf: wie wint er?
26 februari 2015 
1 min. leestijd

Ruzie in het familiebedrijf: wie wint er?

Het komt in de beste families voor. Ruzie. Het is niet wat je wilt. En toch! In een familiebedrijf geeft dat extra complicaties. De continuïteit komt in gevaar. Het personeel heeft er last van. Een sfeer van wantrouwen overheerst. Lose-lose op alle fronten. Ondernemer Jan Willem wilde het anders en zette de eerste stap.

Hij vertelde mij dat hij een hooglopend conflict heeft met zijn broer Hans met wie hij al 25 jaar succesvol een onderneming had gerund. Hij had er duidelijk genoeg van:  “De continuïteit van de onderneming komt in gevaar! Je moet nu een kort geding aanspannen! Ik ben er klaar mee!”

Ik werkte nog als advocaat maar zag geen heil in een juridische strijd waar ik misschien heel rijk van zou kunnen worden, maar geen vervulling uit zou halen. Ik vroeg: “Stel dat jij de procedure wint, denk jij dat je broer dan stopt met de strijd?” Hij hoopte van wel, maar gaf aan dat hij daar een zwaar hoofd in had. “En stel dat je broer wint, stop jij dan met de strijd?” Ook dat was geen optie.

Desgevraagd gaf hij aan dat wanneer de relatie met Hans weer goed zou zijn, zij beiden in staat zouden zijn de zakelijke problemen op te lossen.
Hoewel dit voor Jan Willem ondenkbaar was, wilde hij wel de mogelijkheid van herstel van de relatie onderzoeken. Ik vroeg hem: “Bel jij je broer of doe ik dat?”

Jan Willem zei: “Doe jij dat maar”. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Tenslotte was Hans de “wederpartij”. Maar met enige lef heb ik Hans gebeld en hem verteld dat Jan Willem graag de relatie hersteld zou zien en of hij bereid was met mij daarover een gesprek te hebben. Een spannende vraag. Hans “moest” niets, het was een uitnodiging. Hij mocht nee zeggen. Tot mijn verbazing zei Hans:   “Morgenochtend heb ik een aandeelhoudersvergadering, maar die zeg ik wel af”. 
Voor mij een bevestiging dat ook hij het goed wilde hebben met zijn broer.

In de gesprekken die ik met hen had konden beiden hun eigen aandeel zien in de ontstane impasse. De angel ging er uit en het vertrouwen in elkaar hertelde. Zaken die voorheen onbespreekbaar waren konden weer besproken en opgelost worden. De continuïteit van de ondernemingen was gewaarborgd en de sfeer in de familie eveneens. Dat is pas echt winnen. En voor minder ga ik niet (meer).

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen