Gewoon fout of gewoon gewoon?
16 december 2021 
in Blogs
3 min. leestijd

Gewoon fout of gewoon gewoon?

Hoe kan ik buitengewoon zijn?
In ons leven zijn we er op uit om buitengewoon te zijn. Ik ben er in ieder geval op uit. Ik wil een buitengewoon, bijzonder mens zijn. Het leven voluit leven en het beste uit mijzelf halen. 

Ondertussen ben ik gewoon gewoon. Hoeveel trainingen ik volg, hoeveel ik er zelf geef, hoeveel mediation- of coachgesprekken ik ook doe. Of ik wel of geen boek schrijf of in het theater sta. Hoeveel mensen ik help. Het maakt niet uit. Ik blijf altijd de dingen doen die ik doe en vind er wel wat van. Neem nou het schrijven van een blog. Ik heb het een aantal maanden niet gedaan. Ik kon me er niet toe zetten en had er geen zin in. Dan is er toch stiekem die stem die zegt: Hallo, jij zou dat toch doen? Ik veroordeel mezelf gemakkelijk. Het kan immers altijd beter. En dat doe ik op heel veel fronten.

Hoe kan ik buitengewoon worden, maar vooral zijn? Wat is de toegang tot dat buitengewone?
Het is in ieder geval niet mezelf veranderen of anderen. Dat lukt niet en is zonde van de energie.

 

Gewoon is bijvoorbeeld:
Bang zijn, enthousiast aan iets beginnen en het dan laten sloffen, onzichtbaar zijn, dingen  uitstellen, dramatiseren, mails versturen naar mensen voor wie die niet is bestemd, dingen vergeten, kwijtraken, ja zeggen-nee denken en nee doen, opgeven, vasthouden aan al mijn mooie strategieën, manipulatief of dominant gedrag om mijn zin te krijgen, slachtoffer zijn, vermijden, geen zin hebben terwijl het wel zou moeten, fouten maken, anderen veroordelen, afzwakken, het is te veel, niet (willen) communiceren, praten over, roddelen, doen alsof, meelopen, vechten ………………..allemaal heel fout. Ik zou beter moeten weten en kunnen. Herken je dat ook?

 

 

Buitengewoon is bijvoorbeeld:
Altijd doorgaan, verantwoordelijk zijn, enthousiast zijn en blijven, aanwezig zijn, luisteren, opgeven dat ik gelijk heb, in communicatie blijven, impasses doorbreken, integer zijn, ja zeggen- ja doen, dapper zijn, altijd geïnspireerd, buitengewone resultaten, leiderschap nemen, delen, ergens voor staan, zelfexpressie, liefdevol zijn, accepteren wat er is, op tijd zijn, de dingen gewoon in één keer goed doen, buitengewoon veel verschil maken, wereldvrede is één dag……………………..vind ik allemaal goed en het is een mythe.

Wat willen we wel en wat niet?
We zijn gecommitteerd aan alles wat we zeggen, maar ook aan de dingen die we niet zeggen, bijvoorbeeld: Ik wil wel, maar…………..(ik wil eigenlijk niet, maar durf het niet te zeggen).
We doen dit allemaal zodat de rest van de wereld weet hoe geweldig we zijn. Keeping up appearances. Ondertussen houden we onszelf voor de gek, omdat we er niet mee kunnen zijn dat we heel gewoon gewoon zijn. 

Authentiek
Toegang tot buitengewoon is authentiek te zijn ten aanzien van het gewone. Iets authentieks (eerlijk en oprecht) te erkennen is een opening, een mogelijkheid tot iets anders. Voor mij is dit bijvoorbeeld erkennen dat ik bang ben en het dan gewoon toch doen. Zoals het beginnen van mijn eigen onderneming twintig jaar geleden, het schrijven van een boek, in het theater staan, maar vooral ook datgene te doen wat mijn hart mij ingeeft, ongeacht wat anderen ervan vinden.

 

Wat kan ik opgeven?
Wat ook helpt is dat ik opgeef dat ik niet goed genoeg ben en dat vooral eerst de hele wereld van mij moet houden voordat het goed genoeg zal zijn. En accepteren dat ik ben zoals ik ben met alle fouten die ik maak, alle slechte eigenschappen, alle dingen die ik eigenlijk helemaal niet leuk vind van mijzelf. En daarin authentiek te zijn en te delen. Met andere woorden verantwoordelijk te zijn voor wie ik ben.


Ik kan hier en nu opgeven dat het moet op mijn manier, ik kan kiezen om te vertrouwen wat er ook gebeurt, dat ik niets hoef wat ik niet wil, dat ik altijd vrij ben in mijn eigen denken en acties. Ik kan kiezen om mezelf en anderen te vertrouwen. Elke keer weer opnieuw.

Ik kan gaan staan voor mezelf ook in relaties met anderen. Ik kan kiezen voor mezelf en een relatie die werkt voor mij èn anderen. Ik kan dat creëren. Vanuit het vergeven van mezelf en anderen voor alles wat ik fout vind.
Ik kan bijdragen aan vrijheid en verbinding…aan liefde.

Vanuit vrijheid. En met plezier. En vertrouwen.

En dan spring ik weer een gat in de lucht.

Gewoon omdat het kan en superleuk is om te doen.

Freedom to be....me.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen