Heb jij gekozen?
17 maart 2022 
in Welzijn
1 min. leestijd

Heb jij gekozen?

Het lijkt zo eenvoudig. Je kiest voor een partij en je hoopt dat deze partij wint. Of je kiest voor een persoon, in de hoop dat hij/zij jouw belangen het beste kan behartigen. Is het landelijk anders dan bij de gemeenteraadsverkiezingen?

 

Weet jij waar de verschillen zitten? Ken jij alle partijprogramma’s? Ik niet.

 

Kiezen heeft altijd iets weg van verliezen. Kies ik voor de één dan lijkt het alsof ik tegen de ander ben. Dat wil ik helemaal niet. Als mediator heb ik ontdekt dat het beste resultaat wordt bereikt wanneer je doet wat goed is voor jezelf èn de ander. En wie doet dat het beste? Geen idee.

Ik merk dat mijn voorkeur meer en meer uit gaat naar mensen die tegenstellingen kunnen overbruggen, die voorbij de verschillende standpunten naar de gemeenschappelijke belangen kunnen kijken. Die oog hebben voor de mensen zelf. De mensen achter de ingenomen standpunten. Mensen zoals jij en ik, die het gewoon goed willen hebben met en voor elkaar.

 Ik prijs mij gelukkig wanneer ik in gemeentes kan samenwerken met mensen die voorbij de eigen partijpolitiek kunnen en durven kijken naar datgene wat echt belangrijk is. Dat we samen oplossingen vinden die gedragen worden, waar mensen echt tevreden mee zijn.

 

Binnen elke partij vind ik hen. De mensen die opstaan en dat grotere belang dienen. Het samen goed willen hebben. Mensen die kunnen luisteren, die begrijpen, die het verschil kunnen maken.


 Op wie stem je dan? Ik ken al die mensen niet die op die lijst staan. Is er iemand te vertrouwen? Ben ik zelf te vertrouwen in de keuze die ik maak? Doe ik het wel goed als ik op die ene man of vrouw stem? Is het beter om niet te stemmen? Het zijn allemaal keuzes.

 

Welke keuze je ook maakt. Het is en blijft je eigen keuze. En daar heb je zeggenschap over.

 Ik ook. Ik kan enkel een stem uitbrengen. Meer is het niet. Minder ook niet.

 Het is aan mij of ik van het stemrecht gebruik wil maken. Ook al is de invloed misschien gering. Ik wil het toch uitoefenen en ben er dankbaar voor dat het kan.

 Dus ik heb gekozen. Intuïtief. Een beetje met het hoofd, en een beetje met het hart. Geen idee of het de juiste keuze is. Toch is het goed.


Heb jij ook stress bij het maken van een keuze? Laat het me weten.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen