Het is jouw moeder!!
14 juni 2018 
in Blogs
1 min. leestijd

Het is jouw moeder!!

Sommige dingen lijken zo voor de hand te liggen. En toch gebeurt het niet zoals je het graag wilt. Ieder lid van de familie kijkt anders naar elke situatie en ieder lid heeft ook een eigen kijk op de problemen en de oplossing daarvan. Vele ruzies gaan over de verschillen. We praten langs elkaar heen. Niet bewust, maar toch gebeurt het.

Zelden gaat het over de echte onderliggende behoeftes. Het lijkt veel tijd te kosten om je daarin te verdiepen. Vooral in de behoeftes van anderen. Maar wees gerust. Dat hoeft ook niet. Kijk eerst naar je eigen behoefte, dat is een stuk eenvoudiger. Mijn ervaring is dat het enorm veel tijd scheelt wanneer je hierover effectief kunt communiceren.  En gek genoeg is er dan ook aandacht voor de behoefte van anderen. Dan beland je niet in een strijd die geen enkel verschil maakt.

Anneke zucht:
“Ik heb net een nieuwe baan, de verhuizing staat voor de deur en Kees heeft het super druk op zijn werk. Mijn schoonmoeder is opgenomen in een verpleeghuis. Zij lijdt aan alzheimer en er spelen verschillende complicaties. Het maakt mij razend dat haar eigen kinderen niets doen. Kees kan niets, die heeft het nu te druk, maar zijn zus José is gewoon op vakantie gegaan en zegt dat ze toch niets kan doen dus waarom zou zij thuisblijven? Hoezo niet? Het is toch haar moeder?”

Anneke vervolgt:
“Ik wil het graag goed doen. Mijn schoonmoeder is weliswaar niet mijn moeder, maar ik ken haar al zo lang. Maar ik heb ook mijn programma.”

Wat moet je doen wanneer je ogenschijnlijk niets kunt doen? De frustratie was groot. Met Anneke ging ik kijken waar het echt over ging en de kwartjes vielen. Het oude zeer werd opgeruimd en vanuit haar hart kon Anneke José bellen en zeggen dat zij wel degelijk iets kan doen en helpen. Een hand vasthouden, de zorg delen. José was stil en begreep het. Je hoeft niet zoveel te doen om heel veel te kunnen betekenen. Enkel door er te zijn.

Anneke zei later:
“Het was oprecht. En José begreep het. Zij heeft de tent weer ingepakt en is terug gekomen. Zonder morren. Bijzonder dat het in de kern zo eenvoudig is. Ik ben er blij mee. Zo zijn we samen en kunnen we aandacht geven aan elkaar en aan mijn schoonmoeder. En die verhuizing schorten we gewoon op. Dit is nu belangrijker.”

Wil je het anders? Het kan!

De weg loopt via jezelf. En dat is goed nieuws.

Meer weten? vanharte@wel-com.nl

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen