Het moet wel leuk zijn!
22 augustus 2023 
2 min. leestijd

Het moet wel leuk zijn!

Het Moet Wel Leuk Zijn!

Omgaan met Vakantie Teleurstelling - 5 tips!
Terugkomen met Positieve Energie

Vakanties worden vaak beschouwd als een tijd om te ontspannen, plezier te hebben en kostbare momenten met het gezin door te brengen. We kijken er met zoveel verwachting naar uit en hopen dat alles vlekkeloos zal verlopen. Maar soms, ondanks de voorbereidingen en goede bedoelingen, kunnen vakanties teleurstellend zijn. In plaats van het verwachte plezier, kunnen er problemen ontstaan, waardoor je je afvraagt waar het allemaal fout is gegaan. En dat op vakantie gaan allesbehalve een goed idee was. 

Je kent het vast wel. 

De hoogoplopende ruzie over het opzetten van de tent op een camping, terwijl iedereen dat kan zien. 

De kinderen die elkaar in de haren vliegen om iets totaal onbenulligs.

Je partner die van mening is dat hij/zij echt rust nodig heeft en gewoon een boek wil lezen, terwijl jij alle ballen in de lucht probeert te houden.

Laten we eens kijken hoe je met deze vakantie teleurstelling kunt omgaan en terug kunt keren met hernieuwde energie.

1. Verander je Perspectief

Het eerste wat je dient te begrijpen, is dat niet alles perfect kan verlopen, zelfs niet tijdens vakanties. Het idee dat "het wel leuk moet zijn" kan onrealistische verwachtingen creëren. Ik herinner me goed die momenten in de auto dat ik heel erg mijn best deed om het vooral gezellig te houden. Een toneelstukje was het. Als ik eerlijk was ergerde ik me mateloos en begreep ik niet waarom de kids niet gewoon even meewerken en gezellig doen. Totdat mijn dochter mij een spiegel voorhield. “Mam, het hoeft niet altijd gezellig te zijn”. 
Het veranderde mijn perspectief, een kans om te leren en te groeien, zelfs als dingen niet helemaal volgens plan verlopen. Soms zijn het juist de onverwachte wendingen die later voor de meest memorabele verhalen zorgen.


2. Flexibiliteit en Aanpassingsvermogen

Wanneer dingen niet gaan zoals gepland, is flexibiliteit de sleutel. In plaats van vast te houden aan een strikt schema, probeer je aan te passen aan de situatie. Als het weer bijvoorbeeld een dag vol buitenactiviteiten verpest, kijk dan naar alternatieven binnen die even leuk kunnen zijn. Flexibiliteit vermindert de druk. Een leuke uitdaging is om de gebeurtenissen te accepteren precies zoals ze zijn. Het is toch niet anders. Accepteer ook de gevoelens van teleurstelling precies zoals ze zijn, zo voorkom je veel drama’s.


3. Creëer Momenten van Betekenis

Ondanks tegenslagen kun je nog steeds waardevolle momenten van betekenis creëren. Misschien verandert een vertraagde treinreis in een hartelijk gelach met je gezin. Of een regenachtige dag op het strand wordt een kans om samen gezelschapsspellen te spelen. Concentreer je op de kleine momenten van vreugde en connectie die je kunt delen, ongeacht de omstandigheden.


4. Accepteer en Laat Los

Zoals gezegd is het belangrijk om te accepteren dat niet alles perfect zal verlopen. Wat is perfectie? Is het ooit te bereiken? Alles wat je aandacht geeft groeit. Ook de negatieve gevoelens. Focus op wat wel goed gaat. Vergeet niet dat vakanties momenten zijn om los te laten en te ontspannen, en soms vereist dat loslaten, ook het loslaten van verwachtingen.


5. Breng de Positieve Energie Thuis

Hoewel de vakantie misschien niet perfect was, kun je nog steeds de positieve energie die je hebt ervaren, thuis brengen. Breng de lessen van flexibiliteit, aanpassingsvermogen en het waarderen van kleine momenten over naar je dagelijkse leven. Laat de negatieve ervaringen je niet weerhouden van het vinden van plezier in de alledaagse dingen.


Conclusie

Vakantie teleurstellingen zijn onvermijdelijk, maar ze hoeven niet de overhand te krijgen. Door je perspectief te veranderen, flexibel te zijn, betekenisvolle momenten te creëren, teleurstellingen los te laten en positieve energie mee naar huis te nemen, kun je zelfs van een minder dan perfecte vakantie iets waardevols maken. Dus laat die tegenvallers je niet ontmoedigen. Neem de levenslessen en kostbare herinneringen mee en begin weer fris aan het werk en de school.


En als je het even niet weet? Hulp is dichtbij!

vanharte@wel-com.nl

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen