Mijn scheiding heb ik niet kunnen voorkomen
21 oktober 2015 
in Blogs
2 min. leestijd

Mijn scheiding heb ik niet kunnen voorkomen

“Mijn scheiding heb ik niet kunnen voorkomen. Natuurlijk had ik alle redenen om bij haar weg te gaan. Zij had immers een ander! Maar toch! Wat heb ik verkeerd gedaan? Waarom heb ik dit niet kunnen voorkomen? Hoe los ik de frustratie hierover op? Het voelt niet goed! Ik voel me schuldig en verdrietig om alles wat er fout is gegaan!”

Het is het verhaal van Martijn. Misschien herken jij dit verhaal. Ik  kom het vaak tegen in enigerlei vorm. Ineens gebeurt er iets. Er is iemand anders in het spel. Een reden om uit elkaar te gaan. Maar lost het iets op? Lost het het onderliggende probleem op? Ik zeg niet dat je zou moeten blijven, dat je het goed moet vinden wat er is gebeurd. Ik zeg wel dat het enorm de moeite (en waar hebben we het over) waard is om het issue op te lossen. Meestal valt iets niet zomaar uit de lucht. Meestal zijn er patronen in een relatie ontstaan, waar iedereen zich wel in herkent. Er gebeurt iets en je zegt misschien: “ach laat maar, zo is hij of zij nu eenmaal”. Maar toch. Onbewust raakt het misschien meer dan je denkt en voor je het weet stapelen de dingen zich op. Het voelt niet goed en dan is er ook ineens een reden. Een reden om weg te gaan, een reden om je te storten op je werk, te vluchten. Is het wat je echt wilt? Voel je je vrij? Ben je tevreden? Of denk je dat je daarmee een probleem hebt opgelost?
Mijn ervaring is dat het probleem verlegd wordt. In een andere relatie of vorm komt het gewoon weer bij je terug. Onverwerkt oud zeer.

Zeker wanneer er kinderen betrokken zijn is het ongelooflijk veel waard om dat oude zeer op te lossen. Ik noem het de angel uit het conflict te halen. Dan is er weer ruimte. Dan is er begrip. Dan vallen de dingen op zijn plek. Dan voel je je weer vrij en gek genoeg gelijktijdig, weer verbonden. Dan ben je in staat om keuzes te maken die kloppen. Die werken voor jou, die werken voor een ander. Ongeacht of je bij elkaar blijft of uit elkaar gaat. Dat is niet echt relevant. Maar de strijd is voorbij. Hoe prettig is dat! Dat gaat niet vanzelf. En de ander gaat dat ook niet voor je doen. Goed nieuws: je hebt de ander niet nodig. Wel inzicht.

Of zoals Martijn mij schreef: “Ik ben gaan inzien wat mijn eigen aandeel is in een relatie. Veel patronen keren steeds terug. Ik begrijp dat en weet nu hoe ik die kan doorbreken. Een hele opluchting. Ik kan nu bijvoorbeeld met mijn huidige partner en kinderen mijn ex-schoonouders bezoeken zonder enige gevoelens van wrok of haat. Integendeel. We maken nog steeds deel uit van elkaars leven, maar hebben daarin een andere plek gekregen. Mijn scheiding heb ik dan misschien niet kunnen voorkomen, maar dat we één familie zijn gebleven is onbetaalbaar.” 

Het is nooit te laat om te beginnen met echte oplossingen! Download gratis e-book: Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet!

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen