Grenzen aangeven

Herken je het gevoel dat je gecontroleerd wordt? Op je werk of thuis? Waar bemoeit iedereen zich mee? Doe je het niet goed? Tijd om grenzen aan te geven. Zou dat helpen?

Misschien herken je je in dit alledaagse voorbeeld van Pieter. Het is duidelijk dat zijn vrouw hem niet vertrouwt. “Met wie app je?”. Hij zegt: “gewoon iemand.” Dan krijgt hij de wind van voren: “Zeker van Anita!”

Pieter: “Om gek van te worden. Anita is gewoon een vriendin. Waarom zou ik daar niet mee mogen appen! Wat denkt zij wel! Ik ben het helemaal zat. Ik laat niet over me heen lopen. Het werd tijd dat ik mijn grenzen ging aangeven en de relatie met haar heb verbroken. Het ging echt niet meer! Dat wantrouwen daar word ik knettergek van. En dan die boosheid! Zij doet het er om! Zij weet gewoon hoe zij mij moet raken.”

Het zijn patronen die zich elke keer herhalen. Alsof je niet mag zijn wie je bent. Alsof je moeder je weer de wet voor schrijft. Je had je nog zo voorgenomen dat niet meer te laten gebeuren. En dan gebeurt het toch. Alsof je ergens ingetrapt bent.

Wat doe jij wanneer je het gevoel hebt dat iemand je niet vertrouwt? Wat doet  dat met jou? Is er iets mis?  Is dat het echte probleem?

Niets is wat het lijkt! We denken dat het probleem en de oplossing bij de ander ligt. De ander die jij immers niet kunt vertrouwen. Maar is dat ook waar? Elke dag zie je wat een ander doet. Ook wanneer iemand zijn afspraken niet nakomt. Je kunt daar op vertrouwen. Het gebeurt. Het is wat mensen doen. Dat weten we allemaal. Of je het nu leuk vindt of niet.

Het probleem is niet de ander, maar eerder de vraag wat het met jou doet. Wat raakt jou?

Ik vroeg het Pieter. Hij zegt: “Het lijkt alsof ik niet mag zijn wie ik ben. Dat ik gefaald heb omdat ik haar niet heb kunnen helpen met haar boosheid en frustratie.”

Het is bizar dat we de frustratie van een ander persoonlijk maken. Toch doen we dat onbewust. Maar wanneer je dat door hebt, kun je er ook mee stoppen. Dan hoef je geen grens aan te geven, dan ontdek je de grenzeloze mogelijkheden om een issue op te lossen naar tevredenheid. Zonder gevecht, zonder toe te geven. Win-win voor alle betrokkenen!

Meer weten en leren hoe je dit doet? Je bent  van harte welkom in onze TOPopleiding Transformatieve Conflictoplossing (Mediation & Life Coaching).

Download het gratis ebook: “Wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Wel wat het met je doet!”

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen