De (Olympische) Ringen en Yuri
11 augustus 2016 
1 min. leestijd

De (Olympische) Ringen en Yuri

De Olympische Ringen visualiseren de verbondenheid van de vijf werelddelen en het samenkomen van sporters uit alle landen van de wereld. Het is een symbool van de eenheid en de sportiviteit onder gelijke omstandigheden voor alle continenten.

Een mooi symbool ook om ons te herinneren waar het echt over gaat. Een symbool alleen is onvoldoende voor het ervaren en beleven van de verbinding. Net zo min zijn trouwringen garanties voor trouw. Het zijn twee verschillende dingen.

De regels van het spel zijn nodig om het spel te kunnen spelen. Het dient het spel. Je weet waar je aan toe bent. Je hebt spelers die het spel spelen en scheidsrechters die de regels bewaken en toepassen en je hebt natuurlijk coaches, begeleiders, publiek, organisatoren, etc. Iedereen heeft zijn eigen rol in dat geheel. Wanneer het lekker loopt, is er geen issue en wordt het spel gespeeld zoals het bedoeld is.

Problemen kunnen eenvoudig ontstaan wanneer je een verschil van mening hebt bijvoorbeeld over de regels van het spel of over de afspraken die zijn gemaakt. Dan is de verbinding ver te zoeken. Dan is er strijd. Een andere dan de sportieve wedstrijd. Een strijd waarbij niemand wint ook al heeft iedereen gelijk. Natuurlijk kun je vechten en een procedure aanhangig maken. Maar uiteindelijk wint er niemand en is niemand echt tevreden. Want ook al win je de strijd, wanneer de relatie verziekt is, dan is er geen lol meer aan het hele spel. Dan is er niets meer te winnen.

Het is menselijk om de oorzaak van de problemen en dus ook de oplossing buiten ons zelf te zoeken. Gewoon menselijk gedrag. En dat is wat alle betrokkenen rondom de gebeurtenissen en het vertrek van Yuri met elkaar gemeen hebben. We gedragen ons gewoon als mensen, omdat we dat ook zijn:).

Ik ook. En wanneer ik het gedrag (van wie dan ook) niet meer veroordeel, dan voel ik mij vrij en tegelijkertijd ook weer verbonden. En dat is waar de Olympische Ringen voor staan.

Wil je echt winnen? vanharte@wel-com.nl

Download het ebook: Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.

Of meld je aan voor het gratis webinar: It takes you to tango.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen