Onnatuurlijk en heel effectief
10 januari 2019 
in Blogs
2 min. leestijd

Onnatuurlijk en heel effectief

In ons leven doen we veel uit gewoonte omdat gebleken is dat het werkt. Wil ik snel van A naar B, dan ren ik eenvoudig wat harder of ik geef gas wanneer ik in de auto rij. In veel situaties heeft dat uitstekend gewerkt, daarom doe ik het ook. Wat mij dan keer op keer kan verbazen zijn de momenten dat ik ook snel wil, maar dit ondanks mijn inzet niet lijkt te lukken.

Herken je dit?

  • Je staat in een file en het schiet voor geen meter op.
  • Je wilt met je team een bepaald resultaat halen en een aantal teamleden werkt niet mee.
  • Je hebt iets al honderd keer gezegd en toch wordt het niet begrepen.

Het zijn allemaal situaties waarin je gas wilt geven en sneller wilt. Tenslotte heb je een doel voor ogen. Het lukt alleen niet. De frustratie neemt enkel toe.
Hoe krijg je het dan voor elkaar, wanneer je gevoelsmatig alles al hebt geprobeerd?

Misschien wel precies het tegenover gestelde doen? Hoe zou dat zijn?

Toen ik afgelopen week een dag op de skipiste stond in de Sierra Nevada, moest ik daar aan denken.

Dan wil ik ook wel snel, maar wanneer het te hard gaat op de berg, dan heb ik van nature de neiging om achterover te hangen. In feite het omgekeerde van wat ik zojuist heb geschreven.  Maar desalniettemin vergelijkbaar omdat het een bekend patroon is.

Wanneer ik achterover hang op de ski’s dan wil ik zachter, maar het effect is dat ik dan juist harder  ga. Dit is niet wat ik wil. Wat er dan voor nodig is om het tegenover gestelde te doen. Juist met het lichaam naar voren. Door de knieën, het gewicht verplaatsen. Dat moment is voor mij eigenlijk onnatuurlijk.

Toch heb ik inmiddels geleerd dat ik juist dan weer controle krijg. Dan ben ik weer de baas op de ski’s en win ik van de berg. Een opluchting met als effect, lekker skiën, lekker afdalen, veilig naar beneden. Relaxt.

Dus wat ik deed lag niet zo voor de hand, maar bleek heel effectief te zijn. Dit principe pas ik ook toe in mijn werk bij het oplossen van conflicten. We hebben allemaal een eigen methode voor. En in heel veel situaties werkt dat uitstekend. Daarom doe je wat je doet. En er zijn ook heel veel situaties waarin je niet begrijpt dat je je doel niet bereikt.

Een signaal dat je iets anders zou kunnen doen. En dat is wat iedereen kan leren. Hoe zou het zijn wanneer je dat zou kunnen? Doe eens gek deze week: neem wat gas terug op die momenten dat je heel graag snel wilt en anderen niet mee kan krijgen. Neem een andere afslag op de weg. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden.

Ik ben benieuwd of je jezelf herkent en welke alternatieven jij ziet om relaxt jouw doel te bereiken. Deel het graag hieronder. Veel succes!

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen