Ontslag de beste oplossing?
18 januari 2018 
in Blogs
1 min. leestijd

Ontslag de beste oplossing?

Janneke is manager en werkt al jaren in een bedrijf. Zij werkt er al jaren en kent de mensen. Kees werkt in de sales. Op zich kan zij goed met hem overweg, maar toch loopt het niet. De binnendienst klaagt al een tijd over Kees. Alsof de klanten van Kees altijd voorrang moeten hebben, alsof er niet iets anders te doen is. Janneke heeft Kees daar al verschillende keren op aangesproken, maar er verandert niets. Integendeel, Kees krijgt steun van Marieke, die zich ook begint te beklagen. De kwestie lijkt te escaleren. Janneke heeft er genoeg van. Wat haar betreft krijgt Kees een andere functie of beter nog: ontslag!

Herken je deze situatie? Ergens ontstaat er irritatie en voor je het weet ontstaan er twee kampen. Mensen beginnen te roddelen en ondertussen wordt het werk niet gedaan. Wie je er ook op aanspreekt er verandert niets. Met het grootste gemak wordt er naar iemand gewezen als oorzaak van het probleem. Het is zo eenvoudig en menselijk. Maar wat is het probleem? Is dat wel zo helder als het lijkt?

Het is de kunst om inzichtelijk te maken waar het echt over gaat. Ieder heeft een eigen persoonlijke rol en aandeel in het ontstaan of in stand houden van het conflict. Dat lijkt lastig en deels ook confronterend. Eenvoudiger is het nu eenmaal naar een ander te wijzen, maar helaas verandert die niet.

Het mooie is dat je zelf iets kunt doen. Daardoor kun je daadwerkelijk en effectief bijdragen aan een oplossing. Bij wie moet ik dan als mediator beginnen? Mij is het om het even. Kees, Janneke, Marieke, iemand van de binnendienst of de directie? Iedereen kan het verschil maken. Hoe gaaf is dat! En ik begin gewoon bij degene die zegt: ik wil het anders! Ik wil uit deze impasse.

En dan ga ik graag aan de slag. En elke keer wordt ik weer blij wanneer de angel er uit is en mensen het onderliggende probleem echt begrijpen. Negatieve energie verdwijnt dan. Er is wederzijds begrip en alles is weer mogelijk om te werken met plezier.

En dan zit mijn taak er weer op. Het conflict is uit de wereld. De kwartjes zijn gevallen, de ballast is verdwenen. Win-win op alle fronten, ook voor mij!

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen