Oog om oog tand om tand
19 november 2015 
1 min. leestijd

Oog om oog tand om tand

De Fransen bombarderen doelen in Syrie. Het is een vergeldingsactie. Zij hebben een goede reden. De gebeurtenissen in Parijs liegen er niet om. Het vraagt eenvoudig om vergelding. Oog om oog tand om tand. Zouden de mensen van IS de boodschap begrijpen en denken: dank je wel, we zullen het nooit meer doen. Ik denk van niet. Het is gewoon menselijk om terug te slaan wanneer je wordt aangevallen.

Zouden de mensen die de aanslagen in Parijs hebben gepleegd dit ook gedaan hebben uit vergelding? Om datgene wat hen of hun families is aangedaan in het verleden? Iets wat wij misschien niet weten, noch kunnen of willen begrijpen, maar zou het kunnen? Gewoon een daad stellen omdat er oud zeer is, dat niet geheeld is. Uit boosheid, machteloosheid, pijn of verdriet?

Er zijn geen winnaars, enkel verliezers en het gaat gewoon door. Elke actie lokt een nieuwe reactie uit. Stel dat ieder mens gewoon gelukkig wil zijn. Draagt de strijd bij aan dat geluk of juist niet? Krijgt één van de partijen wat hij echt wil en waar behoefte aan is? Gaat de andere partij dat geven?

Het is zo gewoon en zo menselijk om terug te slaan wanneer je wordt aangevallen. Ruzie maken is echt geen kunst, het is zelfs kinderlijk eenvoudig. Het lost alleen niets op. Wanneer we steeds hetzelfde doen krijgen we ook steeds dezelfde resultaten. En gek genoeg zijn we steeds verbaasd, wanneer er niets verandert. Dat de “vijand” niet stopt. Maar wat doen we zelf? In onze eigen families, in de straat waar je woont, de organisatie waar je werkt. Hoe handel jij wanneer jij onheus wordt behandeld, wanneer iemand jouw familie iets heeft aangedaan. Hoe los jij het gevoel van machteloosheid of verdriet op? Jouw gevoelens van angst en haat? Deel het graag met ons!

Ik geloof dat mensen het goed willen met elkaar, ook al ziet het er niet zo uit. Dan weten we niet hoe we elkaar kunnen bereiken, om het echt op te lossen. Dan zijn we simpelweg vergeten waar het echt over gaat. Maar het kan echt anders wanneer je wilt! En het goede nieuws is dat je niet hoeft te wachten op een ander. Daar kun je zelf mee beginnen. Jij en ik en elke dag opnieuw. En als we dat samen doen dan hoeven we niet te vechten. Dan winnen we!

Download het gratis ebook: Wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Wel wat het met je doet!
Wil je ook bijdragen aan vrijheid en verbinding? Oplossen van oud zeer? vanharte@wel-com.nl!

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen