Ruzie over de afwasmachine
22 juni 2017 
1 min. leestijd

Ruzie over de afwasmachine

Hoe kun je ruzie krijgen over het in- of uitruimen van de afwasmachine? Eerlijk gezegd is dat heel eenvoudig. En aangezien ik dat regelmatig tegen kom, schrijf ik er deze week maar eens een blog over.

Herken je dit?

“Ik heb gewoon een goed systeem voor het opruimen van het bestek uit de vaatwasser in de besteklade. Mijn man en kinderen, lappen dit elke keer aan hun laars. Daardoor verlies ik het overzicht. Hoe moeilijk kan het zijn?! Elke keer raakt het mij weer. Het irriteert mij mateloos. Het gaat natuurlijk nergens over, maar ik voel me totaal niet serieus genomen door hun. Zij zeggen doodleuk: ‘Jij jouw systeem, wij hebben ons systeem’. Wat moet ik daar nu mee?”
Ogenschijnlijk lijkt het inderdaad nergens over te gaan. Het zelf op- of inruimen van de afwasmachine of de besteklade is een fluitje van een cent. De ergernis daarentegen duurt veel langer. Sterker nog deze ergernis neemt alleen maar toe. Voor je het weet is het een bron van nog meer ellende.
Uit ervaring weet ik dat het nooit gaat waar je denkt dat het over gaat. Echt werkelijk nooit. Toch communiceren we wel over de afwasmachine of de besteklade. Alsof dat het belangrijkste is.

We uiten onze frustraties en deponeren het ongenoegen bij anderen. Het lost niets op.
Vorige week sprak ik een vrouw bij wie dit speelde. We gingen op zoek naar de angel. Waar gaat het nu werkelijk om? Is het waar wat je denkt te zien of horen? Kan het ook anders zijn? Langzamerhand viel het kwartje. De irritatie verdween. Dit moment vind ik elke keer weer zo’n mooi cadeau. Ineens begrijp je het. Ineens kun je er weer om lachen. Ineens weet je weer wat je kunt doen of zeggen.

Dan spreekt het hart. En dat wordt gehoord en in elke taal verstaan.

 

Download gratis e-book:
“Wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Wel wat het met je doet!”

En ontvang maandelijks interessante artikelen en tips over conflictoplossing en effectief communiceren.

Gratis_dwonloaden_Button_266x35px

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen