Samenwerken met dominante mensen: (on)mogelijk?
20 oktober 2016 
3 min. leestijd

Samenwerken met dominante mensen: (on)mogelijk?

Samenwerken met dominante mensen: (on)mogelijk? Herken jij dat gevoel bij mensen die niet (willen) luisteren naar wat jij zegt en dan vaak ook een agressieve manier van communiceren hebben? Waarschijnlijk begrijp je wel wat ik bedoel. Je komt hen overal tegen. In je familie, in het werk, op school, op het sportveld. De mensen die het ogenschijnlijk voor het zeggen hebben of doen alsof. Je hebt er mee te maken, maar om nou te zeggen dat het lekker werkt? Zo sprak ik Roos. Zij werkt als jurist bij een grote onderneming. Roos vertelde mij hoe lastig zij dit soort situaties vindt. En hoeveel energie haar dit kost. De dossiers worden alleen maar dikker en de zaak wordt niet opgelost.

“Ik wil gewoon een goede oplossing voor een zaak. Dat hoort ook bij ons vak. Je bent verplicht om er met elkaar over te praten om te kijken of je de zaak kunt schikken. Dat is ook veel mooier en beter voor iedereen. Vaak gaat dat ook goed, maar met sommige mensen lukt mij dat niet. Zo had ik onlangs een telefoongesprek met een advocaat.

Ik wilde toelichting geven op de situatie op een open en rustige manier.

Maar deze advocaat ging er gelijk vol in. Hij liet me geen enkele zin afmaken en pareerde alles in een agressieve toonzetting. Ik dacht zoek het maar uit en heb het gesprek beëindigd. Ik baal daar enorm van.

Soms reageer ik agressief terug, maar vaak klap ik dicht.
En denk dan “zoek het maar uit” of ik word onzeker
.

Het is de dominante manier waarop hij communiceert, waardoor ik dichtklap en mijn visie op de zaak niet meer kan geven. Ik weet dat het onprofessioneel is om de telefoon op de haak te gooien, maar ik heb geen zin om met iemand te praten die niet het fatsoen heeft om mij uit te laten praten. Het frustreert mij enorm dat ik het gesprek dan niet meer kan omdraaien.”

Hoe draai je het om?

Het voorbeeld van Roos is van alle dagen en van iedereen. De ogenschijnlijke macht van een ander maakt dat je je machteloos voelt. Alsof je niets meer kunt doen. Je denkt dat het probleem buiten jezelf ligt en daarmee de oplossing ook. Niets is wat het lijkt. En dat is goed nieuws. Je kunt meer dan je denkt. Je mist hooguit de tools om het om te kunnen draaien. Meer niet. Wanneer je inzicht hebt in jouw eigen patronen, je eigen reacties, dan heb je zoveel meer mogelijkheden om issues als deze op te kunnen lossen. En dat is prettig, daar krijg je positieve energie van, dat is win-win! Niet omdat het moet. Het is wel mogelijk. Het begint bij jezelf.

Toen Roos ontdekte waar de angel zat bij haar zelf, kon zij haar issue over deze situatie omdraaien. Zonder zelf agressief te zijn, op een echt open en rustige manier. Precies zoals zij dit ook wilde. Maar nu lukte het ook. De zaak werd weer bespreekbaar. Mooi toch! Elke dag heb je een kans om opnieuw een verbinding te maken en je doelen te verwezenlijken. En dat hoef je niet alleen te doen.

Je kunt je nu inschrijven voor de gratis online masterclass Samenwerken: TOPsport! Op 24 oktober om 20.00 uur of 25 oktober 09.00 uur. Welkom!

Ik ben overigens benieuwd of jij je herkent in dit verhaal. Wil je dat delen? Dat kan hieronder. Voel je vrij.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Reactie plaatsen