Straatgevecht

Reinier en Marc zijn twee gewone mensen, werken bij dezelfde organisatie. Reinier is nieuw. Hij komt, bekijkt wat er organisatorisch nodig is om zijn ambities voor het ambt van ombudsman te kunnen realiseren. Hij wil zijn eigen team vormen. Dat betekent voor hem dat Marc niet langer kan blijven. Volgens de wet en de regels van het spel kan dat volgens Reinier, maar toch ook weer niet. De duidelijkheid is ver te zoeken. Niemand die het echt begrijpt. De media probeert te achterhalen wat er is gebeurd. Wie is er schuldig?

Toch is dit heel normaal menselijk. In elke organisatie komt dit voor. Herken je het bij anderen en misschien ook wel bij jezelf? Gewoon twee mensen die niet door één deur kunnen.
Het lijkt zo belangrijk om precies te weten wat er is gebeurd. Dan kunnen we zeggen het ligt aan de één of de ander. Dan moet de één of de ander weg. Het NRC heeft het inmiddels over een straatgevecht. Maar wat moet er worden uitgevochten? En welk probleem wordt hier opgelost?

Een behoorlijke overheid is open en duidelijk, respectvol, betrokken en oplossingsgericht, eerlijk en betrouwbaar, aldus de site van de ombudsman. En dat is wat hier ontbreekt. Bij alle betrokkenen. De angel is er niet uit. En hoe meer men tot openheid maant hoe minder het echt gebeurt.

Er is niemand die hier wint. Tegelijkertijd is dit een geweldige kans om zowel aan burgers en aan overheid te laten zien, dat het mogelijk is om iets echt op te lossen. Dat gaat niet vanzelf en is ook niet zo eenvoudig, maar wel mogelijk!

Hoe zou het zijn wanneer twee capabele mensen, want dat mag je aannemen, met elkaar een oplossing willen waar zij allebei tevreden mee zijn. Hoe zou dat zijn voor hen zelf? Zonder toe te geven, zonder gezichtsverlies, zonder compromissen te sluiten die niet werken. Hoe zou dat zijn voor de achterban, de mensen die in die organisatie werken? Hoe zou het zijn wanneer zij zelf het voorbeeld zijn om het op te lossen, op een manier die werkt?

Ruzie maken in welke vorm dan ook, al dan niet op straat is echt geen kunst. Maar wie zet als eerste de stap en zegt: Ik wil het anders! Ik wil een oplossing die werkt voor ons beiden!

En dat hoef je echt niet alleen te doen. Zoek iemand die in staat is de angel er uit te halen, zodat je over en weer gaat zien wat het echte probleem is. Dan keert het respect terug, dan is er weer ruimte, vrijheid, vertrouwen. En in die ruimte is echt alles mogelijk. Dan vind je oplossingen, waar iedereen tevreden mee is en waarmee je verder kunt, al dan niet samen. Dat dient je eigen persoonlijke belang en ambities, jullie gezamenlijke belangen en ambities, dat dient ons aller belang. Dan wint iedereen. Hoe zou dat zijn?
Download het gratis ebook: “Wat er is gebeurd kun je niet veranderen. Wel wat het met je doet!”

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet.Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook.Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden.Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen