Wie zijn de winnaars?
16 maart 2017 
1 min. leestijd

Wie zijn de winnaars?

Een winnend team begint bij jezelf en samen win je. Dat is al jaren mijn motto. Dat geldt in de sport, in families, op je werk. In de politiek is het niet anders. Om succesvol te kunnen zijn in de regering speelt er meer dan het aantal stemmen of zetels die je hebt gewonnen.

Het is natuurlijk eenvoudig om te zeggen dat de kiezer gekozen heeft en dat jouw partij dus gelijk heeft en dat dat dan ook moet gebeuren, maar de andere partij zal hetzelfde zeggen. En voor je het weet kom je in een machtsstrijd en ga je onderhandelen vanuit vooraf ingenomen standpunten. Het is menselijk om te zoeken naar compromissen. Volgens mij hebben we daar een natuurtalent voor. Het leven is geven en nemen. Voor wat hoort wat. De vraag is of je ook tevreden bent, of de oplossing duurzaam is.

Hoe zou het zijn om te winnen op alle fronten? Zonder toe te geven, zonder een compromis te sluiten waar je niet echt achter staat? Zodat alle partijen tevreden zijn. Samen winnen! Hoe krachtig en effectief zou dat zijn? 

Dat vraagt de wil om er samen uit te komen. Vooraf, zonder dat je weet hoe de oplossingen en onderlinge tegenstellingen overbrugt kunnen worden. Wanneer je ervan bewust bent, dat jouw eigen persoonlijke belang het beste gediend is wanneer de ander ook tevreden is dan is het logisch om naar elkaar te luisteren en met elkaar te overleggen.

Het is simpeler dan je denkt. Begin met te luisteren naar de ander, waar liggen diens belangen?Ontdek voorbij de onderlinge geschillen de gezamenlijkheid. Misschien hebben we wel veel meer met elkaar gemeen, dan we verschillen. Door oprecht te luisteren kom je er achter en voelen mensen zich gehoord. Dat is niet eenvoudig wanneer je gewend bent je eigen standpunt te moeten verdedigen. Wanneer je denkt te weten wat het probleem is en dus ook de oplossing. Weet je dat wel zeker? 

Wanneer je oprecht luistert, met hoofd en je hart, dan ga je ontdekken dat er zoveel te winnen valt, dat je elkaar begrijpt in de essentie van wat er belangrijk is. Dan vind je oplossingen waar mensen tevreden mee zijn. Dan voelen mensen zich allereerst gehoord. Mijn ervaring is dat je dan minder hoeft op te lossen. Scheelt bakken vol energie, tijd en geld. En je krijgt resultaten die vervullen!
Je wordt er eenvoudigweg heel gelukkig van! Win-win op alle fronten!
Een uitdaging of een mythe? Ik kies voor het eerste.

Over de schrijver
Wat er is gebeurd kun je niet veranderen, wel wat het met je doet. Shit happens. Vaak denken we dat je er mee moet leren leven. Het is niet anders. Ik dacht dat ook. Totdat ik ontdekte dat je de impact van een gebeurtenis kan oplossen naar volle tevredenheid, vrij en verbonden. Wanneer je het anders wilt, dan kan het ook anders.
Reactie plaatsen